Naar de Botanische Jardim, Lissabon, maandag 23 januari 2012

Inmiddels had ik een kaart van Lissabon gevonden in het hotel en wandelde vandaag zuidwaarts want er stond een botanische tuin op vermeld, wie weet, of daar geen ceders zouden zijn...

Daar ontwaar ik een bankje, het was er de hoogste tijd voor

het stikte van de duiven op dit mooie pleintje met uitzicht op een een kerk

Ik zie allemaal mensen naar binnengaan, en ga zelf ook naar binnen. Een in het groen geklede voorganger was allerlei koeterwaals aan het tetteren door de microfoon, dus van een rustige meditatie kon geen sprake zijn, ik smeerde hem gauw weer. Wel jammer, want de energie was er prima, alleen was die voorganger zo werktuiglijk bezig iets voor te lezen, dat ik me afvroeg wat de zin er van was. Toch was het wonderbaarlijk dat er mensen in de kerk naar luisterden op een maandagochtend.

Ik loop verder en kom bij de Jardim Botanico van de Lissabonse (zeg je dat zo?) universiteit aan. De ticketverkoper zei dat ze geen ceders hadden voor het publiek behalve als je hier studeert. Toen ik weer weg ging vertelde ik hem dat boom nummer 7 een gigantische ceder was, en toen zei hij dat hij me verkeerd begrepen had, hij dacht dat ik seeders bedoelde, oftewel zaadjes willen zaaien of zo, wat ik trouwens best had gewild:) Want ik heb me te pletter gezocht naar zaadjes van de cederboom...

Maar hier heb ik wel zaadjes van...

deze enorme boomformaties gaven een mega-energie!

Het is een macrofilea fig of iets in die geest, zie verderop, met onder meer luchtwortels, het kan beter de OLIFANTENBOOM genoemd worden!  Probleem is nu wel dat ik alle behoorlijk stevige bomen hier terug in de Vlaamse omgeving opeens maar dunne stammetjes vind hebben...

ah kijk, hier is het bordje al, een Ficus Macrophylla dus, in het Engels een Moreton Bay Fig, en Fig = vijg , hieronder wat leesbaarder informatie

nog zo'n imposant geval:

hier heb ik ook nog wat zaadjes van meegenomen voor de liefhebber:

en dan zie ik zowaar een Eik:

Het moge duidelijk zijn dat dit geen gewone Eik is anders zou hij hier niet staan

Dan de verrassing van de hele reis:

De boom gaf een mega goede energie, ik heb er een hele poos bij vertoefd, nam mijn notebook uit mijn tas en typte de interessante informatie over die op het bord stond:

Himalayan Cedar

A majestic tree rom the cypress group, Cedrus deodara can reach 60 m in height. It is  a native species from the western |Himalayan region and the national tree of Pakistan.

The tree trunk, which can be 3 m in diameter, is straight and open, almost horizontal branches coming off it. The leaves are needle -like and clustered in short shoots (the brachiblasts), but also single around the long shoots (the macroblasts). The male and female cones are present in the same tree.

The name 'deodara'' derives from the sanskrit '''devadaru''', where deva means ''divine'' and 'daru'' means 'wood'.  Hindus knew this species as the 'wood of the gods'' and Cedrus deodara forests were considered sacred places where Hindu sages would meditate. They also utilised the wood of this tree to construct religious temples.

Although Cedrus deodara is widely cultivated for ornamental purposes in gardens and parks, it is also used medicinally as an anti-inflammatory and analgesic. The oil has insecticide properties and it is also used in soaps, polish waxes and in microscope work.      

de deodora ceder aan de bovenkant

en deze palm er  tegenover  zou ik best in de tuin willen hebben, hij heet de syagrus romanzoffiana..

we lopen maar eens verder in dit tropische paradijs (16 gr. celsius)

deze hieronder siert ook de folder van de botanische tuin, dus hij zal wel bijzonder zijn

we komen nog een sequioaatje sempervirensje tegen:

en een phoenix canarensis vol met zonne-orbs:-)

en zo ziet de rest van die phoenix er uit:

dan komen we ook weer zo'n monsterboom tegen, rechts een close upje

dan komen we langs de welbekende erythrina caffra Thunb. :-)

en de totaal onbekende hibiscusroos. Er lagen allemaal rozen op de grond, ik nam er drie mee, die ik  in mijn hotelkamer heb gelegd. Nu weet ik niets van hibiscusrozen, behalve dat ik de thee ervan niet lekker vind,  maar het rook er toch lekker in die kamer, zou het daarvan gekomen zijn?

Als bomen herinneringen hebben, dan herinneren deze bomen zich oorlog, maar ze hebben de kogels overleefd!

ik verzin die kogelgaten trouwens niet, het stond in de brochure

de conipalm of palmfeer:-)

en jawel, van de tipuana heb ik ook nog 1 of 2 zaadjes meegenomen, je kunt ze nog zien hangen in de bomen

mocht je gedacht hebben dat ik het verzon dat er geschoten was tijdens een oorlog in deze prachtige tuin...

en ook deze zaadjes zijn even geboekstaafd mbt tot wat he ook weer was

dan komen we weer terug bij de olifantbomen

we (we...) lopen de andere kant uit weer terug en zien dit schattige straatje dat naar de zee leidt, maar denk maar niet dat ik naar de zee ben gewandeld, want ik zag mezelf al weer de steile straat weer terug omhoog moeten klimmen..

er was iets anders dat mijn aandacht trok in dat straatje

de winkel bleek echter gesloten en leeg, er was geen astrologie-boek te zien , tja, dat krijg je met Uranus ""onder de horizon""

een bankje! in een parkje, met weer indrukwekkende bomen, maar ook vrij veel clochards

mooie straatjes he?

tot slot, de oogst. Nou weet ik nog niet wat de zaadjes rechts onder ook al weer waren... M1 heeft de helft om op te kweken, de mijne liggen nog in zakjes want de grond is bevroren buiten

Make a Free Website with Yola.