Kasteel Doorwerth, zaterdag 14 december 2013
.
Na de Doorwerthse les in de ochtend besloten we naar kasteel Doorwerth te gaan want wandelen rond een kasteel levert heel vaak mooie oude bomen op. Daarin zouden we dan ook niet teleurgesteld worden. Al was het er maar 1.
.
En dit is dan kasteel Doorwerth, het huisvest tegenwoordig ook de Bilderberggroep, maar in ieder geval staat er een vondst van een boom..
.

.
Buiten bij de slotgracht stonden er lindenbomen en op de binnenplaats was ook een café gevestigd.
.

Ik zag het meteen, toen ik me omdraaide, de oudste acacia van Nederland! Dat wist ik omdat ik er ooit eens een keer een plaatje van had gezien terwijl ik googelde op acacia's en ik was verrukt dat ik hem vandaag in het echt te zien kreeg. Het bordje ernaast bevestigde dat dit inderdaad de oudste acacia van Nederland was. De boom was vermoedelijk geplant in 1678 zegt het bordje en toen stond Pluto op 12 graden Kreeft ook vierkant Uranus in Ram (nu in 2014 staat Pluto er tegenover). Och... de boom draagt de sporen van Pluto vierkant Uranus dus in zich mee, ik had hem daarover kunnen ondervragen:-) Het was toen net vrede, en de boom werd naar aanleiding daarvan geplant.
.
.
Normaal heb ik het niet zo op acacia's maar ik was vergeten dat het dan om acacia's ging zonder knobbels. Er stond een hek omheen maar de overhangende tak kon aangeraakt worden en die gaf wel degelijk een heel goede energie.
.
.
De deur stond open dus we konden wel even een kijkje nemen in het voorportaal.
.
.
Maar dan verlaten we het kasteel om aan de wandeling te beginnen.
.
.
Esseen wijst me op het mooie mos in het water. In de verte is er iets van een sluis te zien.
.
.
We gaan links af een kastanjebomen(denk ik) laantje in.
.

.
maar dit is dan denk ik wel weer een Eik, of toch niet? Rechts een bende (ganzen?)
.
.
En weet je wat deze vreemde constructies moeten voorstellen?
.
.
Dat zijn DIJKEN. En aan het begin van het bos een poeletje.
.
.
Dan gaan we de Boersberg beklimmen (wat heet), we bevinden ons hier in de Veluwe.
.
.
Het was hier echt bloedmooi, in de zomer als alles groen is, zal het hier helemaal geweldig zijn, maar ook, oneindig veel drukker! En ook hier bleven we de autowegen horen.
.
.
En wat is dat nu weer voor ding?
.
.
Wel het is de voormalige koelkast voor vleesopslag in de winter.  Een enorm eind van het kasteel verwijderd, die arme meiden die in de koude winters hier heen moesten.. Het bordje vermeldt dat hij hier gebouwd werd omdat hij als hij lager zou liggen s winters zou kunnen overstromen. Nu is het een kasteel voor vleermuizen.
.
.
Het bergpad voert langs een afgrond waar ik eventjes helemaal bevangen wordt door hoogtevrees. Net echt. Ik bedoel als bergwandeling dan.
.
.
Een eindje verderop zijn we al weer afgedaald om terug te gaan langs de benedenkant, want doorlopen zou ons alleen naar de verkeersweg hebben gebracht.
.
.
Dan komen we een bankje tegen en nemen daar heel even plaats.
.
.
Het had een strategisch uitzicht op het kasteel. Daarna gaan we verder met de afdaling.
.
.
Echt berglandschap dus.
.
.
En dan lijkt het net of het al bijna avond is als we de wandeling besluiten. (Maar dat viel wel mee:-)
.
 
..
  
Make a Free Website with Yola.