Landgoed Zelle: Zelledijk, vrijdag 2 mei 2014
.
.
Landgoed Zelle is immens groot, was het 350 ha? , in ieder geval parkeerden we op een plek met uitzicht op het landgoed (gebouw), op een kruising van vele weggetjes, die ik voor geen meter terug kan vinden op google earth, maar het routekaartje ter plekke moet ongeveer aangeven waar het lag. Op de bewegwijzeringsbordjes staat: Zelledijk Vorden naar links, en Zelledijk Hengelo naar rechts.  In de tomtom had ik de Zelledijk ingevoerd, komende vanuit Ruurlo.
.
.
we begonnen onze reis in de kou vandaag met naar het Noorden te lopen, in de tegenovergestelde richting van het landgoed Zelle (gebouw).
.
.
Maar al snel ontdekten we een pad naar links waar we hoopten dat het door de beschutting minder koud was, dus wij erin. Zouden we met zon waarschijnlijk ook wel gedaan hebben, maar we besloten wel die weg naar het Noorden een andere keer te gaan ontdekken.
.
.
we komen bij een kruising en dan weet ik even niet wat we daar deden.
.
.
oh ja, ik weet het weer, we konden niet naar rechts, wel naar links, en moeders zei dat dat weggetje naar links waarschijnlijk de grotere weg overstak en daarna vervolgde, dus wij daarin.
.
.
de wederik stond notabene al in de bloei.
.
.
en jawel hoor, we konden de Zelledijk oversteken en direct verder.
.
.
het begon met een leuk bruggetje over een droog slootje.
.
.
dan vervolgt het pad naar meer bossig gebied, rechtsaf.
.
.
foto #22 is vandaag van een vijvertje,
.
.
foto 23 trouwens ook en foto 24 gaat binnenkort op de cover van een bepaald tijdschrift op de deurmat vallen bij iemand....
.
.
dan begint het pad toch wel echt leuk te worden, al bleef het berekoud.
.
.
de bomen hadden hier tenminste even de omvang een echt kasteel of landgoed (gebouw) waardig; ik schat hem op 250 jaar.
.
.
rechts nog wat kronkelige bomen. (Weer eens flink overbodig commentaar).
.
.
we hadden het nog steeds berekoud. Ik had geen eens een jas aan, alleen een vest.
.
.
Als het pad dan naar rechts gaat, komen we
.
al snel in het meest romantische deel van ons pad.
.
.
maar ook al weer snel op de Zelledijk.
.
.
Het spul langs de Zelledijk was uiteraard niet plukbaar, te veel uitlaatgassen.
.
.
gauw terug de auto in, we waren verkleumd.
.
Een song van Yogananda:
.
Gelezen in De Morgen.BE:

Sommige woorden doen onmiddellijk aan Scrabble denken. Oxytocine bijvoorbeeld, vaak omschreven als 'het liefdeshormoon', vanwege de centrale rol bij moederbinding, vriendschappen en romantische interacties. Nieuw onderzoek toont nu aan dat ook dieren een hoog oxytocineniveau hebben, veel hoger dan lange tijd gedacht.

Aldus lijkt het erop dat huisdieren zich hechten en liefde voelen, zoals ook mensen dat doen. Met als belangrijke nuance dat deze respons alleen te zien is bij gedomesticeerde dieren. En hoe socialer huisdieren zijn, hoe meer oxytocine ze produceren.

In een asiel in Arkansas namen onderzoekers bloedstalen van een terriƫr en een geit die regelmatig met elkaar speelden, achterna zaten, op elkaar sprongen, schijngevechten hielden. Voor en na de speelmomenten werd geprikt: de hond vertoonde een stijging van 48 procent van zijn oxytocineniveau, de geit een stijging van maar liefst 210 procent.

 
 


Waarop onderzoeker Paul Zak in het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic: "De enige keer dat ik een dergelijke stijging van de oxytocine bij de mens waargenomen heb, was wanneer iemand zijn geliefde ziet, romantisch is aangetrokken tot iemand, of wanneer een enorme vriendelijkheid ontstaat."

In een tweede experiment werd bloed geprikt bij honderd proefpersonen voordat en nadat ze vijftien minuten met een hond of kat gingen spelen. Er bleken grote verschillen te bestaan in de reacties van mensen, al kon de reactie wel voorspeld worden op basis van de vraag hoeveel huisdieren ze tot nu toe gehad hadden. Zogenaamde hondenmensen vertoonden de sterkste reactie, kattenmensen de zwakste. Ook de reacties van de dieren verschilden: honden produceerden meer oxytocine dan katten.

Zak: "Het is goed mogelijk dat Fido en Boots evenveel van jou houden als jij van hen. Ja, je zou het misschien zelfs liefde kunnen noemen." .

Ik heb een flinke voorraad Arm & Hammer 454 gr ingeslagen tegen een spotprijs, af te halen a 1,45 euro per doosje.

..
  
Make a Free Website with Yola.