Almen: naar school (2 lindeboomroutes), maandag  26-8-2013
.
Nadat M1 met mij mee geweest voor een werkbezoek aan Limburg, ging ik met haar mee op de maandagochtend erna voor een werkwandeling voor haar: ze gaat namelijk met de kids uit haar groepen een wandeling doen om te laten zien welk onkruid er allemaal in feite eetbaar is.  M1 geeft heel interessante natuurlessen op school, en dat is te zien in haar Mercuriuspersonare die we kort zullen toelichten tijdens het aanstaande webinar op 15 sept. over Mercuriuspersonares.
Even voor tien vervoeg ik mij dus op het dorpsplein met aangrenzende kerk en dorpsschool. Op het dorpsplein blijken allemaal lindebomen te staan met laaghangende takken!
de kerk en de school nog een keer in close up
en wie zien we daar? Prutteldepruttel, die ik hier aan de lijn heb als M1, M2, Prutteldepruttel en ik een zijstraatje van de school in gaan om een wandeling uit te zoeken.
Het zijstraatje en de eerste plant, waar we ons echter niet verder druk over hoeven te maken want dit routetje gaat het toch niet worden met de kids.
De Indianen gebruikten fijnstraal tegen puistjes wat je zo kunt zien aan de plant omdat er na de bloei allemaal puistjesachtige pluisjes uit komen, maar volgens Suze smaakt dit kruidje (de blaadjes voor dat de plant pluist) heel erg  lekker en vooral pittig door de sla. De fijnstraal tijd is echter al weer bijna over, want pluk je er wat van, dan ontstaan er thuis al snel pluisjes, vlak voor de bloei, dat lijkt me het eetbaarst..
Rechts, is dit wel vogelkers? De kers lijkt er op maar het blad?? Maar goed, dit wordt toch de route niet voor de kids:-)
M1 had het plan via het zwembad naar het riviertje er achter te lopen, de Berkel of zo, maar het zwembad zat merkwaardigerwijze dicht op deze zonnige dag. De zwembadjuffrouw wijst ons hoe het eventueel kan maar we besluiten terug te gaan en een andere route te nemen, dwz M1 besluit dat.
Dus we gaan weer terug naar school waar de koffiemachine helaas nog niet aan stond. Boven het aanpalende huis met gezicht op het dorpsplein waar vroeger het hoofd van de school woonde. Er is 1,5 kamer vrij.
Dit overigens lelijke huis iets verder op de hoek is te koop dan wel te huur. Maar wie wil er nu dicht bij een schoolspeelplein wonen? De beplanting rechts had ik ook niet hoeven te fotograferen want het gaat nu alleen om eetbaar onkruid zo uit de natuur.
De nieuwe route gaat wel even langs wat huizen maar al snel verlaten we het dorp.
Er wonen niet alleen in Limburg dichterlijke lieden. SMEERWORTEL blad, vooral het jonge is te koken en te eten (ik vind het niet lekker trouwens).
ook eetbaar of wokbaar, geen idee,  er stond hier ontieglijk veel van deze spinazie, maar het stond allemaal langs een waarschijnlijk bespoten weiland. Dus educatief voor de kids, maar niet om op deze wandeling te plukken, hetgeen voor alles op gaat wat we tegenkomen.
dit blad lijkt wel op vogelkers maar links: wat is dat spul rood? Overigens is vogelkers eetbaar als de kersen rijp zijn, maar de pit moet je wel uitspugen, die is licht giftig. Nou ja, kersenpitten eten we ook niet toch? Vogelkers heeft een wat weee smaak maar is niet echt vies. Uiteraard doen de vogels zich er te goed aan die de pitten gewoon weer elders uitpoepen , de vogelpoepboom is het dus..., en daardoor groeit dat spul als onkruid links en rechts.
De juf kan hier even zitten terwijl de kids verder gaan met plantjes determineren en zoeken aan de hand van een lijstje dat nog gemaakt moet worden. De hondjes nemen het hier vandaag in ieder geval vast even van.
Ook hier wordt de hazelaar weer flink aangevreten. Rechts: 2013 is wel het jaar van weinig chemtrails zeg!
Allebei goed door de sla te doen. Mellie Uyldert geeft nog een recept voor pannekoekjes met weegbree wat ik ooit eens geprobeerd heb (lekker!) en verder is weegbree wondhelend etcetera.
Als we op de hoek naar links (foto rechts) dit pad zien wat naar bebouwing gaat, besluiten we dat dit het einde van de route voor de kids is en keren we weer om.
Als we op de hoek naar links (foto rechts) dit pad zien wat naar bebouwing gaat, besluiten we dat dit het einde van de route voor de kids is en keren we weer om.
A te R meldt dat als we doorgelopen waren we nog een prieeltje met zitbankjes tegengekomen waren.
Terug tussen de maisvelden.
De dag ervoor had ik ook nog eventjes gewandeld met J2. maar ik had mijn camera vergeten.  Per ongeluk kom ik echter op een vetgaaf laantje stikvol met lindebomen met laaghangende takken, waarvan akte, zodat ik het niet vergeet voor volgend jaar:-)
UPDATE KIWI's: met 1 rottend appeltje van mijn eigen appelboom en 1 appel uit de supermarkt in een plastic zakje, waren ze inderdaad na 2 dagen rijp!
 
..
  
Make a Free Website with Yola.