Op woensdag alleen met a & R gewandeld naar het restaurant op de hoek en op donderdag helemaal niet gewandeld want het werd de hoogste tijd het kruidenboek van Maurice Messegue terug te brengen naar Sophia. In ruil kreeg ik een Geschenk, namelijk mijn allereerste Kruidenbijbel: ""100 geneeskruiden"" van Mellie Uyldert. Mijn exemplaar kan ik nergens vinden maar Sophia bleek er twee te hebben, dus nu kan ik eindelijk mijn kruidenpagina''s eens aanvullen met allerlei leuke wetenswaardigheden van Mellie.

Op onze workshops komen we heel vaak niet verder dan hartenjagen, maar nu heb ik van Sophia en Bep Canasta geleerd, en vond het heel leuk.

Benodigdheden:

-4 spelers, die in 2 teams van 2 spelen, waarbij speler 1 met speler 3 een team vormt, en speler 2 met speler 4, om en om dus.

-2 pak kaarten inclusief alle jokers (zie afbeelding) :-)

Delen:

-elke speler krijgt 13 kaarten, de rest gaat op de stapel in het midden, met 1 kaart open op tafel.

Speciale kaartfuncties:

-Een rode 3 is 100 punten waard, heb je die, mag die aan de kant, en mag je een nieuwe kaart nemen. De 100 punten krijg je bij je score opgeteld als je tenminste 1 canasta (afgekort Cnast) hebt met je teamgenoot, maar worden afgetrokken als je geen cnast verwerft.

-Een zwarte drie is handig, als je die weggooit mag de volgende speler geen kaart van de open stapel nemen. Overigens, bij elke kaart die je van de open stapel neemt, krijg je de hele stapel eronder van de reeds weggegooide kaarten erbij en dat wil je meestal erg graag, dus dt is geen straf:-)

-Een 2 werkt a) als een joker, en b) als een blokkade. Als je die weggooit op de stapel, moet die niet op de stapel maar er naast, niemand van de volgende spelers mag dan de stapel pakken tenzij ze met de bovenste kaart een setje kunnen vormen. Een aanlegger is dus geblokkeerd.

Punten:

-alle kaarten van 3 t/m 10 zijn 5 punten waard.

-alle plaatjeskaarten zijn 10 punten waard.

-de azen zijn 20 punten waard.

-de 2 is 20 punten

-de joker is 50 punten

-het team dat het eerste uit is bij elke ronde krijgt 100 punten extra. Je mag niet uit als je geen canasta op tafel hebt liggen. als team.

Uitleggen:

-je mag pas op tafel als je een setje (van 3 dezelfden, bijv. 3 boeren, 3 tienen, etc) neer kunt leggen met of zonder jokers, maar het totaal moet 60 punten zijn. Slechts 1 van de 2 van het team hoeft een setje uit te leggen en beide teamspelers kunnen vervolgens aanleggen, maar alleen bij hun eigen setjes.

-het spel is uit als een van de twee teams 5000 punten heeft. Zo gauw een team in de tussenstand 1500 punten heeft mag dat team pas op tafel bij een volgende ronde als ze 90 punten kunnen uitleggen. Zo gauw een team in de tussenstand 3000 punten ??? heeft mag dat team pas op tafel als ze 120 punten kunnen uitleggen.

Canasta's maken:

Een schone canasta is als er 7 van dezelfde soort op tafel ligt. Een vuile canasta is als er een of meer jokers (of 2-en) bij liggen, maar er moeten minimaal 4 echte kaarten van de zelfde soort liggen.

Een schone canasta levert 500 punten op, een vuile 300 punten.

Taktieken

Omdat het doel van het spel is zoveel mogelijk punten te verzamelen kun je allerlei tactieken toepassen, om de stapel te blokkeren bijvoorbeeld (want meestal wil je zelf de weggegooide stapel hebben omdat je er weer meer canasta''s mee kunt neerleggen) of bepaalde kaarten eenvoudigweg niet weg te gooien, omdat je niet wilt dat je tegenspelende team een canasta kunt maken. Daarmee lijkt het spel soms wat op ""pesten"". :-)

Sophia en ik verloren dik trouwens, we hebben geen 1 ronde gewonnen behalve de allerlaatste, toen het kinderbedtijd was en ik weer naar huis vertrok:-)

Virusverwijderen

Terugkomend op mijn episode met de KPN en dat er misbruik gemaakt werd van mijn internetverbinding: de KPN heeft gemeld dat de zaak opgelost is, ik heb een programmaatje gedownload van hun site dat de malware (een rootkitvirus) verwijderde. Volgens mij is dat programmaatje voor iedereen toegankelijk, ik ga het in Belgie ook nog downloaden, je kunt het hier  vinden (het is gratis)

http://www.kpn.com/virusverwijderen

 terug naar index - volgende pagina

Make a Free Website with Yola.