DE JAPANSE CEDER & DE CEDER ATLANTICA

21 januari 2012, pinetum, Wildenborchseweg, Vorden

Zaterdag  bezochten we het pinetum, een verzameling bijzondere dennenbomen, in de hoop er ceders aan te treffen wat nog lukte ook

 Op het bordje boven stond dat het vanaf de parking 522 stappen verwijderd lag, dus wij doen hier onze eerste 100 stappen

 dit was het ons omringende landschap

 M1 is hier een dennensoort aan het bestuderen

dit weggetje naar links leek leuk om na het pinetum te gaan bewandelen, toen we nog niet in de gaten hadden dat we behoorlijk wat tijd kwijt zouden zijn in dat pinetum en dat dat al een hele wandeling op zich was:-)

 het publiek rechts, erg geinteresseerd in M2 trouwens en niet in ons

 hier leggen we de laatste 22 stappen af

 iedereen is maar zo welkom in het pinetum, waar donaties dan ook weer welkom zijn, voor 2 euro koop je een boekje of foldertje waarin te lezen was dat ze hier een aantal cedersoorten hadden staan. Dit hieronder was geen ceder

m Maar wel een bijzondere boom met een moeilijke naam en een sterke energie

 ah, hier komt de moeilijke naam al, chamaecyparis obtrusa, waaraan je overigens wel af kunt lezen dat het een soort cypres afgeleide is, de ceder behoort ook tot de familie der cypressen.

dit leek een heel psychedelische naam te hebben, ik weet niet meer zeker of er echt ayahuasca op stond of iets in die geest.

 maar de boom lijkt niet op ayahuasca, als je even op afbeeldingen googlet, kom je wel de meest psychedelische tekeningen tegen trouwens, hier een psychedelische tekening met plant afgebeeld, een heel ander blad dus:-)

terwijl M1 ongelooflijk onder de indruk is van de energie onder deze boom hieronder,

 ziet mijn oog iets anders wat minstens zo interessant is, want

 kijk nou toch hoe goed je hier workshopjes kunt houden!!!

 Na de pauze wandelen we maar eens verder

Was dit m nou wel of niet, de Japanse ceder? Ik kan het bordje niet lezen:-))

 Zowel boven als onder nog twee schoonheden

en hier de Cedrus Atlantica!

met zijn takken

en nog een ceder: de caloCEDRUS incurrens, met blad dat erg op de coniceder lijkt (de boom die M1 en ik ontdekten haha, ook wel cederfeer genoemd)

 Er moet nog een cedersoort zijn en terwijl M1 driftig doorzoekt, zoek ik deze Indianendouglas op, waar ik heel lang tegen aansta, met ogen dicht. Ik krijg een beeld van een Indiaan die tabak spuugt:-)

 Het duurt zo lang dat ik maar eens even terug ga het pinetumreservaat in, waar ik deze foto nog maak van Green Carpet

 hieronder opeens wat blauwgrijzer van tint

 M1 is klaar met de speurtocht, die verder niets opleverde en ik vertel haar over Spitting Indian. Ja zegt ze, dat klopt! Ik helemaal verbaasd, hoe zo klopt dat? Nou, ze kreeg een druppel van de boom op haar hoofd. En ik herinnerde me dat ik dat trouwens ook gehad had, naast dat innerlijke beeld van de tabakspugende Indiaan. Maar weet je wat? Indianen spugen in mijn verbeelding wel met volle verontwaardiging over mnijn stomme vragen, maar in hun oude nomaden cultuur ook om geluk af te dwingen, en dat las ik inmiddels in het boekje Stemmen van Indiaanse vrouwen waarvan je een link naar een boekbespreking kunt vinden op deze boekenpagina, want ik heb niet stilgezeten in Lissabon met Mercurius op het MC van de solaar!








.

Make a Free Website with Yola.