Eekhoorntjesbrood, t Zand, Varssel
.
.
Op Google Earth had ik ontdekt dat ik heel wat dichter bij die Vierblokkenweg kon komen dan via Varssel, namelijk via de Stellingweg vlak na Veldbroek, op ca 6 km afstand van mijn ophaalpunt van jeetwee. Ik parkeer vandaag nog aan het begin van de zandStellingweg, op de volgende twee wandelingen kom ik nog dichterbij als ik ook die afrijd, want hij was goed te rijden.
.
.
links lagen er heuvels:-)
.

.
en een natuurkampeerterrein alleen voor leden, waar niemand was.
.
.
er hangt een prachtige sfeer in het bos, en de Stellingweg blijkt uit te komen op de Wolfersveenweg, onder meer dan.
.
.
er stond zowaar een enorme picknicktafel, maar die was zo kleddernat dat ik door ben gelopen.
.
.
De andere twee wegen hier zijn, alweer, de Oude Zelhemseweg, maar ook de Vierblokkenweg, mooi!, Deze keer ga ik het eerste het beste pad naar links in. Ik ben nog steeds op zoek naar de zeeden die hier mogelijk zou zijn (en niet gevonden heb), als naar de Himalayan Pine Tree, die ik wel gevonden heb, maar pas twee wandelingen later (drie keer is scheepsrecht zullen we maar zeggen, alhoewel ik er hier dan inmiddels al vier wandelingen op heb zitten, dit is in feite de tweede op het Hengelse? Zand, in de volksmond 't Zand geheten.
.
.
Dan kom ik eekhoorntjesbrood tegen (denk ik), en het moet er toch een keer van komen, dus ik heb het geplukt, thuis uitgezocht, het was inderdaad eekhoorntjesbrood, en samen met het geplukte de volgende dag, heb ik er een maaltje van gemaakt, de eerste keer dat ik eekhoorntjesbrood eet. Het recept en mijn bevindingen staan onderaan. Ik leef in ieder geval nog dus ik ben er niet aan dood gegaan:-)
.
.
ik ga gewoon telkens rechtdoor om niet te verdwalen en zal aan het eind gewoon dezelfde weg teruggaan.
.
.
de eerste tekenen van de herfst vallen me eerlijk gezegd pas op bij het zien van de foto's. Jeetwee kijkt of er heilig zand is in de berm.
.
.
ik doe mijn uiterste best een "bankje" te vinden, maar de boomstronken zitten niet lekker dus ik sta al gauw weer op.
.
.
we gaan dus maar eens verder. In de tussentijd zie ik wel overal paddenstoelen waarvan hieronder een compilatie:
.
.
dat waren ze dan wel voor vandaag.
.
.
In de tussentijd blijven we verder wandelen, nergens een grote dennenappel te zien aan deze kant van 't Zand.
.
.
toch wel gaaf, die herfstkleuren die beginnen te komen.
.
.
aan het eind zie ik een hek, en ik besluit om te keren maar eerst nog even rechtsaf te gaan omdat daar een mooi sparrenbos was, wie weet waren er nog meer dennensoorten (mooi niet hoor:-)
.
.
dan gaan we dezelfde weg terug dus.
.
.
nog geen herfstkleuren te bekennen van deze kant, zie ik wel.
.
.
er ligt wel beukenblad op de grond hier.
.
.
de zon begint eindelijk ook door te komen, het straalt mooi het bos in.
.
.
foei, ik moet weer bergbeklimmen.
.
.
het bankje was al wel ietsjes opgedroogd en een plastic zakje deed de rest. Merk op hoe er niemand op de kruising is, dat zal de volgende dag anders zijn.
.
.
dan wandelen we de Stellingweg maar eens terug af naar de auto.
De volgende dag eet ik eekhoorntjes brood volgens dit recept:
.
.
Recept uit de wildpluk wiki:

Gebakken eekhoorntjesbrood, voorgerecht voor 4 personen

250 g eekhoorntjesbrood flinke kluit boter 3 teentjes knoflook, fijngesneden ½ theel tijm peper en zout wat fijngesneden peterselie

Later de boter eerst goed uitbruisen. Doe er op hoog vuur de schoongemaakte paddenstoelen bij. Laat bakken totdat het meeste vocht verdampt is. Doe er dan de knoflook en tijm bij. Laat nog even bakken en breng op smaak met peper en zout. Bestrooi voor het opdienen met peterselie. Eet op geroosterd brood.

.


.
onder het eekhoorntjesbrood liggen aardperen uit moeder's tuin. Rechts het resultaat van mijn gekokkerel, eekhoorntjesbrood met gierst(koekjes). Wel, de SMAAK was verrukkelijk, maar het mondgevoel, vreselijk, het was een beetje zacht en bijna slijmerig, ik moest me er door heen worstelen. Als ik ze ooit weer eens pluk in plaats van ze voor de eekhoorntjes te laten staan, ga ik ze drogen volgens het recept uit dezelfde wildplukwiki als hierboven, voor door de soep of zo.
.
.Ingestuurd door Eseen:


Veel wetenschappelijk onderzoek bevestigt de toch wel opvallende werkingen van Wolfspoot. Hij heeft een remmende werking op TSH, het schildklierstimulerend hormoon, door binding van o.a. chlorogeenzuur en rozemarijnzuur aan het TSH-molecule. 

Chlorogeenzuur is een belangrijk tussenproduct in lignine biosynthese . Deze verbinding, lang bekend als een antioxidant , vertraagt ook de afgifte van glucose in het bloed na een maaltijd. 

Metabolisme

Van Rozemarijnzuur is bekend dat het in het metabolisme in mensen en ratten overgaat in gemethyleerde rozemarijnzuur, coumarinezuur ferulinezuuren cafeïne zuur.  Echter geconjugeerde rozemarijnzuur en zijn metabolieten blijven in het bloed van ratten voldoende in de hersenen aanwezig en bereikt minder acetylcholineterase activiteit, ( die ook bruikbaar is bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer)  .Rozemarijnzuur worden vervoerd in de bloedbaan gebonden aan humaan serum albumine en lysozym


.



















.
  
Make a Free Website with Yola.