FRANCISKANESSER ROUTE, vervolg van zondag 2 september (op woensdag 5 september 2012) & de Tamme Kastanje

Vandaag was ik van plan niet alleen het vervolg van de route van afgelopen zondag te doen, maar ook mijn verloren pakje sigaretten met aansteker terug te vinden. Ik loop het terrein nog niet op met in de verte het Jezusbeeld, of ik word compleet overmand door een enorme hartchakra energie (iets wat ik op deze route nog nooit vanaf het begin van de weg heb gehad). Toch sla ik af om langs het grasveld te gaan waar nu niet langer roofvogels op waren maar wel indrukwekkende bomen.  Verder is het me een raadsel waarom de tekst opeens buiten het kader valt en sommige foto's ook... Misschien is de site overwerkt:-)

terugkijkend over de weg (hieronder) zie je de kerk nog die verbouwd gaat worden

binnendoor lopend over het grasveld ga ik de weg weer op via een houten kruisbeeld (waar ik geen noemenswaardige energie bij ervaar)

ik ga nu niet naar het Jezusbeeld maar neem rechtstreeks de route waar ik de vorige keer op teruggelopen was vanwege het terugvinden van de sigaretten, die ik overigens voor het laatst op de militaire hei had gebruikt, vanwege de hartchakra energie had ik wel het gevoel ze terug te zullen vinden, het had bovendien niet geregend, dus de bedoeling was ook nog dat ze intact waren

 

dan loop ik dwars door het heilige sparrenbos

op de hei treft het me opeens dat ik veel meer van die ronde stervormige planten zie, zoveel dat ik er nu wel eentje mee durfde te nemen

weer een mooi doorkijkje

 

kijk nou, kijk nou, het pakje lag precies waar ik het verwacht had:-))

en nog veel meer van die sterplanten. De drie zwarte bramen rechts zijn in mijn buik verdwenen

bij het eenzame huisje vandaag geen hond.

op dit pad hierboven zie ik opeens iets op de grond liggen, hey... tamme kastanjes!

en zelfs eentje met een stoeltje, Ik ga er op zitten en vraag tamme kastanje waar hij goed voor is en hij zegt: google het maar op het internet (per slot weten tamme kastanjes alles van google en het internet moet je maar denken) En dan blijkt inderdaad dat het goed is voor mij zoals die eerder genoemde man intuitief aanvoelde en al vertelde, hieronder wat ik googelde en onderstreept waar ik het inderdaad voor nodig heb, de bladeren zijn op dit moment echter overal aangetast, ik moet ze in juni of juli plukken...

The leaves and bark are anti-inflammatory, astringent, expectorant and tonic[4, 7, 165]. They are harvested in June or July and can be used fresh or dried[4]. An infusion has been used in the treatment of fevers and ague, but are mainly employed for their efficacy in treating convulsive coughs such as whooping cough and in other irritable conditions of the respiratory system[4, 7]. The leaves can also be used in the treatment of rheumatism, to ease lower back pains and to relieve stiff muscles and joints[254]. A decoction is a useful gargle for treating sore throats[254]. The plant is used in Bach flower remedies - the keywords for prescribing it are 'Extreme mental anguish', Hopelessness' and 'Despair'[209].

http://www.pfaf.org/user/plant.aspx?latinname=Castanea+sativa

the bark has astringent properties, can be used in phytocosmetics for the treatment of the skin. The leaves, as well as astringent, mild antiseptic properties are attributed and a cough suppressant.

 Verder vond ik nog in het Nederlands een andere toepassing:

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/alternatief/25392-geneeskracht-van-knoppen-gemmotherapie.html

Geneeskracht van knoppen: gemmotherapie

Gemmotherapie ? Geen chemotherapie! Het is een vorm van fytotherapie, waarbij men vooral knoppen of andere snel groeiende plantendelen, ook jonge scheuten en haarwortels van bomen en struiken als drainagemiddel bij allerlei aandoeningen gebruikt. Deze verse knoppen worden met alcohol en glycerine gemacereerd. We krijgen dan een geconcentreerde kruidentinctuur.
Castanea Vesca (Tamme kastanje) heeft een sterke werking op de lymfecirculatie. Drainage van het lymfesysteem in de benen. Te gebruiken bij : Spataderen, veneuze stuwingen en cellulitis.

 en al googelend kwam ik dit hieronder nog tegen over Eik:

Kruidenvrouw Marjanne Huising schrijft ergens:

en boom die ook voor rust kan zorgen is de eik. Wie wil en durft zou eens onder een eik moeten gaan staan in tijden van onrust en cirkelende gedachtes.

De eik brengt je met beide voeten op de grond. Zweverig gedoe zegt u misschien wel maar deze werking wordt onderbouwd met inhoudsstoffen die de eikenblaadjes en eikels bevatten.

De grootste noemers zijn de looistoffen. U kent ze wel van de (te) sterke zwarte thee. Het trekt de wangen samen en laat een droog gevoel in de mond achter. Looistoffen geven rust, kijk maar eens naar de Engelsen die drinken thee om tot rust te komen.

Mijn oma zei vroeger altijd dat een kopje sterke thee de gemoederen tot bedaren kon brengen.

 

En diarree! Want eikentinctuur kan gebruikt worden bij diarree. Niet direct stoppen want er moet iets gereinigd worden maar er zijn redenen om wel maatregelen te nemen. Niet op eigen houtje maar even in overleg.

U kunt dus een kopje thee drinken of tegen een eik aan gaan staan als u onrustig bent.

na het bankje en een andere rout eterug, tref ik zowaar een treurbeuk aan. Daarna gaan we het laantje met de witte beuken in

maar die witte stammen blijken bij de rode beuk (bladeren) te horen

 en dan... het Mariabeeld en de bijbehorende sterrensjamaanbeuk waarover je al in hoofdstuk 7 hebt kunnen lezen.

terwijl ik op het bankje zit zie ik een rups op de grond

..

Make a Free Website with Yola.