HAGENBEEK, dinsdag 6-8-2013
.
Nadat Suze haar stylistische kwaliteiten gebotvierd had en
nadat ik een experiment was begonnen met blauw geverfde larikstakjes, waarvan je hiernaast ziet dat het drupte op de klimop en je nu dus weet waarom klimop giftig is, dan wel hoe je blauwe toverthee krijgt met klimop... (noot: de regen heeft alle blauwe verf op de klimop er al weer afgetoverd hoor), en nadat ik onze website opgekalefaterd heb, hij is nu echt heeeeeeeel mooi!!!! zie ook de pagina met stillevens van Suze: klik hier

gingen we aan de wandel en deden de route die we a.s. zondag ook met de Hemel & Aarde workshop (die trouwens vol zit) gaan doen. En dat betekent dat als je deelnemer bent, je misschien maar het beste vanaf hier kunt gaan verblijven op bovengenoemde leutige kerstballenshop in plaats van deze wandeling, waar we maar liefst 4 (VIER) zeldzame planten vonden, als je je zondag wilt laten verrassen.,
Uiteraard is leverkruid niet direct zeldzaam, rechts bramen in een kuip
Als we het natuurgebied eenmaal ingewandeld zijn en ik
op dit bankje zit en Suze in extase tegen het riet aanstaat, gebeurt er iets voor mij totaal onverwachts. Terwijl ik namelijk op dat bankje zit, VOEL ik de rietenergie die ontstaat door het contact tussen Suze en het Riet.  Dan kijk ik achterom en ontdek dat er achter mij ook riet staat en Suze weet te vertellen dat Riet communicerende vaten heeft, ze communiceren met elkaar! De energie die ik voelde was zo sterk dat ik wist dat het van het contact tussen Suze en het riet moest komen, dus ik ben heel benieuwd of we dit experiment zondag kunnen herhalen.
Er duikt een leuk roze plantje op en even verderop kattestaart, allemaal in de hippe kleur magenta waarmee wij ook een serie kerstdecoraties gemaakt hebben. Vandaag had ik ook een heel kleurrijk geklede Waterman-ascendant op consult, en die vond die dennenappels toch leuk... alleen jammer dat ze er geen 1 van kocht:-) Nu mag ik nog geen nieuwe verf kopen van Suze want dat mag pas als we verkocht hebben en er weer geld is... gelukkig blijken er nog mensen te zijn met acrylverf op zolder:-) Over de wonderbare rotting-tegengaande eigenschappen van kattenstaart (Mars/Neptunus in Schorpioen) kun je hier lezen.
Links de uitgebloeide zeldzame ratelaar en rechts... woohooo, dat is voor het eerst dat ik zo'n verzameling in Nederland bij elkaar zie, ik vind het normaliter alleen op het Groot Schietveld in Belgie: duizendguldenkruid, goed bij anorexia en de ziekte van Pfeiifer, klik hier
en groeit hier ook wat hei, de biotoop lijkt wel hetzelfde als die van het Groot Schietveld in Belgie getuige nog meer zeldzaamheden die we hier gaan aantreffen.
als ik een fazantenveer vind steek ik die in mijn haar maar het is op deze foto rechts nog niet zo goed te zien (komt nog:-)
die eendagsbloemetjes (hagewinde)  rechts gaan door de sla
komen nog langs kippen en langs de meditatieboomstam op de terugweg
kijk maar, want Suze plukt ze. Rechts nog wat ratelaar in de gele bloei
een reiger (of is het een ooievaar?)
terwijl ik uitrust op het bankje verzamelt Suze nog meer voor de sla
alweer een zeldzame plant (op de rode lijst want hij komt steeds minder voor)
Tormentil (latijn potentilla erecta). heeft 4 gele blaadjes en zoals wel meer gele bloemetjes, zijn ze geschikt voo spijsverteringsklachten. Het verzamelen is alleen wat lastig, je moet namelijk de wortels hebben, die of in de lente of na de bloei in de herfst (en vindt ze dan maar eens..) uitgegraven moeten worden, niet mogen beschadigen en met een noodvaart afgewassen moeten worden onder de kraan en er nel weer onder vandaan omdat ze zich niet mogen volzuigen met water. Drogen doe je dan bij 40 graden dus dat kan alleen in een oven met een pollepel (of desnoods op de verwarming).
Als je die wortels dan eenmaal hebt , ik zou ze na het wassen al vast in kleine stukjes snijden, dan bewaar je ze in luchtdichte potten en dan mot je weten dat ze bloedstelpend, bacteriedodend en ontstekingsremmend zijn en vooral goed ingezet kunnen worden bij de behandeling van ontstekingen in het spijsverteringstelsel. Tormentil heeft weliswaar 4 bloemblaadjes maar de groene blaadjes eronder gaan per 6 stuks. Wat daar de symboliek van is.. ontstekingen = Mars, spijsvertering = Maagd,  en je moet er flink veel werk voor verzetten (Mars in Maagd:-) om het kruid geneesklaar te hebben.

En kijk nou toch, dat is al de tweede keer dat we ogentroost tegen komen, de eerste keer liet Suze het me zien op het Groot Schietveld.  Het is echt een onooglijk klein plantje, tot je eenmaal in de gaten hebt hoe het er in het echt uitziet. Het STIKTE ervan op deze route! Het is een eenjarig plantje. 2013 is dus een goed Ogentroostjaar:-)
VERZAMELEN: de stengels en in bosjes ophangen,  en in het donker drogen bij 40 graden alweer...bewaren in luchtdicht afgesloten potten.  Bij oogaandoeningen zoals bindvliesontstekingen, ontstekingen van het bovenste ooglid en bij strontjes kan het zowel uit- als inwendig gebruikt worden. Je kunt er verzachtende kompressen voor de ogen mee maken.
De THEE bevordert de afscheiding van maagsappen en helpt bij  darmcatarre  (ogentroost is een leeuwenbek achtige en het vlasleeuwenbekje werkt ook op de maag, maar die laatste is dan ook geel van kleur).  Bij HEESheid en alle keel-neus en ooraandoeningen, dus alles weer in het hoofd, is het ook goed. Interessant is ook, als je het over het hoofd hebt, dat ogentroostthee ook goed is bij geestelijke vermoeidheid. Met andere woorden, als het hoofd te vol zit, ontsteekt, te veel slijmafscheiding etc.  De kleur lila of paars wijst op een werking  op het element lucht. Het plantje groeit in nattige omstandigheden. Als de lucht in je hoofd (geestelijk) dus te nattig wordt en als watten of bij vermoeidheid zou ogentroost wellicht geweldig dienst kunnen doen.

ha, alweer wolfspoot. En dan, vinden we de uitgang die we op de Rietorchiswandeling van de andere kant zochten en het vlak ervoor opgaven toentertijd..
dan zie ik links een parkeer plek met...
bankje en besluit ter plekke dat we hier onze middaglunch en personare-sessie gaan houden op de hemel en aarde walkshop. Inmiddels zijn we echter met 11 mensen dus hoe dat nog moet:-) Rechts de oogst.
Suze vindt dat ik maar een eisenpakket heb als ik deze Eik vraag om voor die workshop  te zorgen dat er niemand anders zit op het bankje maar Eik geeft al antwoord voor ik de vraag goed en wel (en beleefd dan maar ) wilde stellen, dat ging helemaal goed komen.
en dan neemt ze foto's waarbij je mijn veer goed kunt zien. Als we even later een wandelaar met hond tegenkomen wil die hond niet bij me weg tot ik die veer uit doe, ja zegt ce man, dat komt omdat ik op die manier op de kalkoenen van de buurman lijk:-))))
we gaan hier rechts het terrein weer op,
ook engelwortel komt steeds meer voor tegenswoordigs
dan komen we weer bij dat gele plantje wat op het Groot Schietveld helemaal onder het stof zat en waarvan ik maar niet weet wat het is. Overigens kwamen we het ook bij de parking van de Aldi in Vorden tegen (er tegenover, waar ook korenbloem staat..
dan nemen we een voor mij nog onbekend weggetje, tussen het riet, wat steeds dichter wordt:-)
In dat nieuwe wildplukboek wat ik heb staat dat je de kern van de jonge stengels als snack kunt eten... of je bereidt ze als asperges, of doet het in de soep.  De wortels voor in tijen van hongersnood... kun je koken, roken of malen

we komen uit bij een slootje
en hernoemen dit pad terug als het okselfrispad want het woei hier even lekker na de hitte
deze vond ik op de tune up pagina van Eva van Havere
.



















.
  
Make a Free Website with Yola.