Hondsdonk, Ulvenhout, dinsdag 18 maart 2014; maagdenpalm
.
.
Net als op de heenweg, vergat ik op de terugweg naar NL een afslag te nemen. Wist je dat dat heel vaak zo is, dat bepaalde dingen die je meemaakt op de heenweg van een reis, terugkomen als je terugreist? Alsof Mercurius direct loopt op de heenweg, en retrograde loopt op de TERUGweg en het nog eens dunnetjes over doet. 
Hoe dan ook, ik had nog een wandelplek in gedachten, bij een restaurantje waar ik dacht wel koffie te kunnen krijgen. Maar het ding zat dicht op maandag en dinsdag en bovendien kon je er achter helemaal niet wandelen. Dus lopen we een eindje langs het fietspad om te kijken of er nog een andere wandelmogelijkheid in de buurt is.
.
.
et voila! Al snel konden we landgoed "Hondsdonk" in naar links alwaar we eindeloos veel bosanemoontjes aantroffen. Ik las dat in Victoriaanse tijden het geven van een ruikertje bosanemoontjes door een man aan een vrouw een :afwijzing" symboliseerde... gisteren kreeg ik een telefoontje van een man die nauwelijks Nederlands sprak en mij wou zien, omdat hij de liefde zocht.... (verkeerd verbonden). Wellicht was dat mijn bosanemoontjesverhaal van deze week:-)
.
.
Het was de eerste volle dag waarop Mercurius in Vissen liep, en al snel kwamen we een watertje tegen. Nog niet uit de lucht, maar het was wel een vetgrijze dag.
.
.
en nog een watertje, en nog eentje!
.
.
en zelfs een stromend watertje!
.
.
Het zijn voornamelijk beuken die hier staan. Op het internet las ik dat er hier ook mega douglassparren zijn, maar die zijn we helaas niet tegengekomen.
.
.
ja hoor, Esseen gaat even met haar voet voelen of de groene drab echt helemaal droog is.
.
.
de weg was hier en daar ook nog niet helemaal droog.
.
.
we steken een bruggetje over. Dat uiteraard weer over een stroompje ging.
.
.
De maagdenpalm  stond ook in de bloei, net als in mijn tuin in NL trouwens. De maagdenpalm, of vinca major, plaatst Culpeper onder Venus: hij beschouwde dit kruid als bindmiddel. Het kauwen van bladeren werd verondersteld mond-en neusbloedingen te stelpen.  In deze tijd, aldus ene meneer Bolton in "Geheime krachten van de plant" wordt het gebruikt bij diabetes*, aambeien, zweren in de keel en difterie. De zalf ervan wordt toegepast bij bijna alle huidziekten en hoofdhuidziekten.
Overigens heb ik onlangs in Belgie een pakje echte reuzel gekocht om zalfjes mee te maken:-)
Wikipedia meldt dat in het wild alleen de vinca minor (kleine maagdenpalm) voorkomt met blaadjes van 3-5 cm, de grote maagdenpalm met blad tot 8 cm is de vinca major.

Vinca wordt vooral gebruikt tegen allerlei hersenziekten zoals Alzheimer, de ziekte van Meniere,  glaucoom, tinnitus en beroerte. Je gaat er weer scherper van denken. Daardoor kan het eveneens worden ingezet als je veel intellectuele arbeid moet verrichten, bijvoorbeeld tijdens een examen. De bloemen van de vinca kunnen worden gegeten. Je kunt ze bovenop een groene salade leggen ter versiering. Daarnaast kunnen de paarse, vijfbladige bloempjes het toefje slagroom op een taart versieren. En dan volgt er een hele verhandeling over waar het allemaal goed voor is : de hele bovengrondse plant gebruiken. Klik hier

In het Engels heet het de periwinkle. in Bartram's Encyclopedia of Herbal medicine lees ik dat je de periwinkle uit Madagascar moet hebben voor diabetes, en de kleine maagdenpalm, waar we het hier over hebben, speciaal voor gehoorverlies, hoge bloeddruk en de bovenvermelde zaken moet gebruiken. Maar, dat je het vele weken moet gebruiken voor het maximale effect (de blaadjes en de wortels,gedroog, en er thee van maken: 2-4 gr, drie keer per dag een half glas drinken nadat je een ounce 15 minuten hebt laten trekken. Als je een hersentumor zou hebben, God forbid, dan niet innemen. Giftig is de plant als het intraveneus toegediend wordt, niet als het oraal ingenomen wordt.
Voor de volledigheid: het is de grote maagdenpalm die ingezet wordt bij overmatige menstruatie.

.
foto #22 features Esseen, en bij de volgende foto komt het landgoed Hondsdonk in zicht.
.
.
ik vond het er lieflijk uitzien, beetje aan de haveloze kant hier, beetje dan, net als het hele landgoed er om heen, maar toch. Het was een soort veredelde hoeve waar later een torentje opgebouwd is (bron: ook het internet:-)
.
.
Op de luiken van het boerderijtje rechts, en ook hieronder, kun je de stiel van landgoed Hondsdonk goed zien.
.
.
En dan komt plots heel even de zon door, maar hij was zo snel weer weg, dat hij niet eens op de foto verscheen. We mochten nog niet mopperen. De door een bekende astrologe voorspelde regen voor vandaag zou pas s middags vallen, we hielden het in ieder geval droog tijdens deze wandeling.
.
.
Het eerdere pad liep dood, dus wij terug naar het landgoed en pakken daar een ander zijweggetje. Waar herbouwplannetjes waren.
.
.
Dan komen we bij foto#33 een familiegraf uit de oudheid tegen. Het diende vandaag als bankje. Omdat het foto#33 is kan het best een familiegraf zijn, echter, met de twee waterputten er vlak bij, was het misschien vroeger wel een of andere soort middeleeuwse was-inrichting of zo.
.
.
Een van de bomen had zijn wortels al om het muurtje geslagen. Na de pauze wandelen we maar eens verder.
.
.
ik fotografeer een oude boom (rechts) en heb helaas geen uil gezien, noch er op gelet, die daar zou wonen, want dat kun je in de video hieronder zien!
.
.
dan komen we een leuk paadje naar rechts tegen, en omdat het een Pieterpad is hebben we de (ijdele) hoop dat het een doorgaand paadje zou zijn. We hadden misschien beter rechtsomkeerts kunnen maken om terug te gaan.
.
.
maar ja, dan zouden we nooit dit leuke boerderijtje gezien hebben.
.
.
of dit leuke schuurtje waar vlak bij nogal wat madeliefjes te plukken waren, en dan zou ik nooit een madeliefjespagina hebben gemaakt, (of nooit, in ieder geval niet nu), en zou ik nooit geweten hebben dat dit de Chaamseweg was.
De madeliefjespagina vind je hier.
.
maar ja, dan zouden we wel de lange weg terug langs de autoweg vermeden hebben. Links is nog een ingang naar een ander gebied, waar we niet in durfden want we hadden geen idee of we dan wel weer dicht bij de auto zouden uitkomen, omdat er achter het restaurant geen pad was.
.
.
we doen even een inhammetje waar geen bankje was, en lopen verder over de Chaamse Beek.
.
.
als je niet beter wist, zou je niet weten dat we langs de autoweg liepen.
.
.
we komen nog langs een grafheuvel en Esseen wijst me op een diertjesoversteekplaats.
.
.
en dan zien we vlak voor we terug zijn bij het restaurant alsnog een ingang naar dat gebiedje Valkenberg...
.
.
daarna budgettrutten we via een restaurant waar ze wel koffie hadden, die dan weer nergens naar smaakte, terug naar huis.
.

Er zijn nog meer mensen geweest op Hondsdonk die een bosuil en een ree gezien hebben.

.



















.
  
Make a Free Website with Yola.