INGENDAEL (Houthem St. Gerlach bij Valkenburg), woensdag 21-8-2013
.
Vlak bij het heiligdom van de boomheilige (voorheen edelman) Gerlachus, ligt natuurgebied Ingendael. Omdat de kerk dicht zat, gingen wij hier eerst maar eens even aan de wandel.
Dit zal wel het oude kloostercomplex zijn of zo, dan wel een kasteel, tegenwoordig een hotel. Al snel kwamen we kattenstaart tegen. (Ben ik dol op).
We hadden gedacht dat het pad naar de bossen voerde achter dat te koop staande huis in de verte, het was namelijk behoorlijk warm, maar mooi niet, we zouden eerst nog door zonovergoten landschap kronkelen.
We hadden natuurlijk kunnen gaan zwemmen in het riviertje de Geul maar de oever was hier te steil en hoog, anders...:-)
Zelfs de hondjes konden er niet even in. Dus wandelen we gestaag verder.
Ha, een bruggetje.
Terwijl M1 hier de hondjes wel even laat badderen dan wel drinken, en ik de maretak heb bewonderd, ga ik even dit paadje in en pluk de nodige springbalsemien.
Uit het grote wildplukboek:
De jonge bladeren en scheuten kunnen als groente gekookt worden. De zaden moet je goed weten op te vangen, maar ze zijn heerlijk. Ze kunnen rauw gegeten of eerst geroosterd worden. Uit de zaden kun je ook een olie persen (als je er genoeg van weet te verzamelen, en ed: als je weet hoe je olie moet persen:-)
Heilzame werking: er is geen heilzame werking van springzaad bekend. Ed.: niet van springzaad nee, dat trouwens geel is, maar wel van reuzenbalsemien, daarom plukte ik de bloemetjes.Maar laat ik het zo gauw toch niet in 3 kruidenboeken terugvinden. (Wordt vervolgd). (Hopelijk)
ha, het leuke te koop staande huis midden in het natuurgebied komt al in beeld. En er staat ook watermunt langs de route!
en nog veel meer watermunt, pluk, pluk.
en dan zien we een gelegenheid om koffie te drinken
het restaurant had een prive-grot, de toegang naar het grottenstelsel was wel afgesloten (en terecht, we zouden er toch niet in durven).
op het terras keken we uit op een kasteeltje, en M2 kreeg meteen ridderlijke neigingen en nam een hele loungeset in beslag, die achter ons stond.
na de koffie gaan we dan eindelijk het beschaduwde pad op, onderlangs de grotwand. Rechts: mooi maar giftig.
Bij de eerste grotten krijgt M1 het een beetje spaansbenauwd. Een beetje en spaans, dat is in tegenspraak met elkaar, ik weet het.

En dan even een intermezzo, uiteraard met bedoeling, twee wandelingen geleden was er een recept om gember te kweken. A te R (nog wel) schreef daarop:
Gember had ik al eens gedaan, gewoon oude uitgelopen gemberwortel in een potje, ging prima, maar dat spul is niet winterhard en moet bij vorst naar binnen. Maar mangopit is nieuw:

Jong mangoplantje, 3 weken geleden de pit in de grond gezet. Wel de harde korst om de werkelijke pit verwijderd, wat in dit geval makkelijk ging omdat de pit los zat in die schil (dat kon je horen door te schudden met de hele mango, vandaar dat ik hem kocht :)

Het is prachtig daar in Zuid Limburg zeg.......


En omdat het inderdaad zo prachtig is in Zuid Limburg, hebben we dus dit huis met bijgebouwtjes voor haar gevonden:
Dit is dus de voorkant van ditzelfde huis dat aan de achterkant aan het natuurgebied grenst, en hier langs het wandelpad ligt. Dan zullen we nu even kijken wat het kost. O sjit, 595.000 euro . Dat is het niet waard, want het is niet bijster goed onderhouden, zeker de bijgebouwtjes niet, en bovendien moet je altijd door een hek rijden bij dat restaurant om er te komen met de auto.  Daarom staat het vast ook al een behoorlijk lange tijd te koop.
ik zie al weer maretak en krijg nog hoop dat ik er ergens bij kan maar dat gaat niet lukken. Foto rechts: goed turen, er staan hier wilde paarden onder de bomen!
oh, ik had al ingezoomd. Rechts: goed turen, in het midden achter de bomen staan wilde koeien:-)
Het was wel een heel idyllisch plekje met een boomstronk goed genoeg voor twee, even dan, niet te lang:-) Dus wandelen we maar door naar een echt bankje.
alvorens we weer gaan bergbeklimmen
Het was hier in ieder geval wel heerlijk koel.
ook hier kon ik niet bij hoor.
ik ben zeer te spreken over de hoeveelheid bankjes op de wandelroutes in Limburg:-)
en dan... treffen we heilig zand, bijna geen verschil met het gewijde zand wat we diezelfde middag nog uit de kerk haalden,misschien ietsjes. We namen er elk 2 of 3 zakjes van mee. Had M1 prompt geen hondenzakjes meer.
klokjes en rechts vraagt M1 zich af waar ik blijf terwijl ik de berg weer op moet...
je hebt wel kans dat ik eens even bij deze boom te rade ben gegaan omdat ik hem anders vast niet zou fotograferen, tenzij het om het bloemetje was dat er voor stond, dat kan ook nog:-)
Bij het eindpunt van onze schaduwroute, want we gaan hier zo links weer het natuurgebied in terug, stond gelukkig nog een bankje om even bij te komen. En ook hier dichterlijkheden.
Het bruggetje over en de zon weer in.
Onderweg treffen we nog een boom waar we inderdaad even mee aan de babbel zijn gegaan: zou de kerk inmiddels open zijn? Antwoord: ja hoor.
en dan spoeden we ons terug naar de kerk, rechts komen we nog even bij van de zon op een paar stenen.
 
..
  
Make a Free Website with Yola.