Vuren: Lingebos (2), dinsdag 1 juli 2014
.
.
Mercurius zou weer recht gaan lopen, nog tijdens deze wandeling ( we hadden er een mooi uitzicht op, dat volgt:-) , maar voor ons  zat de vakantie er weer op zeg maar, dus we gaan terug naar NL, om eerst in het Lingebos aan de wandel te gaan.
.
.
In het voorjaar had ik hier met S1 een korte route gelopen, vol meidoorns in de bloesem, vandaag met M1, met uiteindelijk alleen waterplant-kruiden.
.
.
we gaan het leuke bruggetje weer over.
.
.
Dan gaan we picknicken met bananen.
.
.
We zaten vlak bij een riviertje dat echter volgens M1 de Linge niet was. De Kattestaart is waterplantkruid nummer 1 die we tegenkomen. Ik kon er alleen niet bij. Maar goed ook, want die bos paars stond er zo mooi bij hier.
.
.
we gaan verder, lopen een bruggetje over om aan de andere kant verder te lopen.
.
.
het pad was helemaal oke, maar het kijkt uit op saaie verten.
.
.
Kijk, het pad was dus oke. Na de engelwortel (waterplantkruid 2) kwam de smeerwortel als 3e waterplantkruid. Jonge blaadjes ervan kunnen door de groene smoothie.
.
.
na een behoorlijk lange tijd komt er weer een bruggetje terug naar de eerste kant. Waar we linksaf slaan en de terugweg aanvangen.
.
.
Op foto 22 zien we een hele bende valeriaan, en daar nemen we een wortel van mee. En een bloem om aan te ruiken, ik vind valeriaan namelijk geweldig lekker ruiken. Verder kun je er niets mee, behalve op de vaas zetten, medicinaal gaat het om de wortel, die kalmerend is bij examens en zo.
.
.
Emtwee komt wat vriendjes tegen,terwijl wij snel de moerrasspirea met wortel uit het zicht leggen, die we meegenomen hadden voor aanplanting bij de waterpartij in de tuin van Emeen.
.
.
als we doorlopen vinden we nog meer moerrasspirea, ik denk dat het wel de laatste waterplantkruid is, veel meer zijn er ook niet. Maar dan zien we een man aankomen, en wij zien een bankje in de verte.l We leggen de plant met wortel tegen dat grassige spul rechts aan, en doen net of we een welverdiende pauze op het bankje nemen, in de hoop dat de man snel doorloopt en wij verder kunnen, want planten met wortel en al uitrukken in een natuurgebied, we voelden ons natuurlijk vet schuldig.
.
.
Maar het zal ongeveer op dat moment zijn geweest dat de stilstaande Mercurius weer recht ging lopen en we zien hem gewoon in levende lijve voor ons draaien. De man ging voor onze neus een potje staan bellen. En hield maar niet op. Dan komt hij naar ons toe, schopt met zijn schoen tegen onze moerraspirea plant met wortel aan en tuurt over het grassige stuk erachter. Hij vertelt dat hij het maaiwerk controleert van iemand die het klaarblijkelijk niet goed heeft gedaan. Ze gaan het over doen. Maar hij moet eerst vaststellen of er hier nog rode orchideeen stonden. Er zou een boete van 700 euro staan op het neermaaien van rode orchideeen. Er is geen orchidee te vinden en dan zegt hij dat mensen het mogelijk hebben uitgerukt en in hun tuin gezet. Verder vertelt hij dat ze alle bomen aan de andere kant van het water neer gaan halen, hij wist ook niet waarom. Toen had ik het helemaal gehad met het Lingebos, want dat is toch weer ongelooflijk van natuurbeheer. Nee, neem dan een moerrasspireaatje met wortel mee om opnieuw te planten. 
Op de terugweg vinden we dit kruid nog (foto rechts) en vragen ons af of het heksenkruid is. Even googelen.
En jawel hoor, ik kwam een erg leuke pagina tegen over heksenkruiden. Het hierboven gevonden heksenkruid , wel daarvan zegt de legende, dat wie dat in het bos tegenkomt, verdwaalt. Maar wij waren al zowat bij de auto. Dus je moet de oude legendes niet altijd geloven:-)

  
Make a Free Website with Yola.