Moerasspirea wandeling, vrijdag 15 juli 2011

Het was Volle Maan vandaag, niet dat ik daar nou echt zo veel van gemerkt heb, maar het betekent wel dat een groot deel van de zonsverduisteringstoestanden nu wel achter de rug zijn. Onderweg naar Ruurlo waar ik met R te R naar het dorpscafe ging omdat er oud goud opgekocht werd en wij allebei onze gouden horloges van vroeger verpatst hebben voor 150 euro zag ik de moerasspirea in bloei dus op de terugweg parkeerde ik er naast.

Koei kijkt me aan terwijl ik constateer dat ik niet bij de moerasspirea kon, die aan de overkant van de sloot groeide.

Koei is vast niet veel moerasspireapluksters gewend hier, vooral niet als ze ook nog tegen hem praten ook

Deze koei hieronder stond aan de overkant waar het me lukte om in ieder geval nog wat moerasspirea te plukken ook.  Het toeval wilde dat R te R gisteren aan aanval van allergie had gekregen, niezen, tranen, proesten, je kent het wel, maar enorm opgeknapt was van mijn speciale anti griep thee, die ik haar een week eerder gegeven had, samengesteld uit moerasspirea en koningskaars en nog wat spul, waardoor ze enorm opgeknapt was.  Dus de voorraad moerasspirea moest echt nodig aangevuld, en wat ruikt dat spul lekker, echt heerlijk. 

Ik wandel door en besluit dit pad hieronder in te gaan dat ik nog niet kende. Na verloop van tijd kwam ik er achter dat ik hier wel in de brandnetels aan het lopen was, ik voelde het prikken in mijn voeten:-)

Dit grut stond er ook nog

Het viel me nog niet eens tegen wat ik op de heen-en weer wandeling toch nog heb weten te plukken zonder in de sloot te kukelen:

Dit is wat Mellie Uyldert nog schreef in "100 geneeskruiden"" over moerasspirea:

De moerasspirea is een duidelijk voorbeeld van de natuurlijke orde, waarin elke plant daar groeit waar ze nodig is. Op een verzuurde grond komen vanzelf de ontzurende planeten, die het zuur eruit halen en kalk erin brengen, zoals het madeliefje en de klaverzuring. Op een te natte grond verschijnt een plant als de moerasspirea, die het vocht opzuigt. Drink thee van haar bloemen en u krijgt geen reuma van het vocht.

De thee zet men van 15 g van het hele kruid op 1/2 liter water. Hij werkt tegen gewrichtsreuma, waterzucht, doet transpireren, waardoor men het urinezuur uitzweet. Het beste is een ontzurende thee van moerasspirea, wilgebast, zwartebesseblad en vlierbloesem.  Ook bij ontstekingen is deze gemengde kruidenthee een probaat middel.

De koeien nemen afscheid van me terwijl ik weer in de auto stap en ze vriendelijk toewuif.

Make a Free Website with Yola.