MORESNET-LA CHAPELLE, Calvarieberg, donderdag 22-8-2013:

de astrologie van de kruisweg
.
Tjonge zeg, voer ik Moresnet-la-Chapelle in, in google-earth, geeft íe de Belgische naam Eiksken... had ik dat geweten, dan waren we na het bezoek aan de Colruyt, aan de andere kant van Moresnet zonder chapelle eronder, niet zo verkeerd gereden om naar de Aachener bossen te gaan (volgende wandeling).
we besloten te lunchen (zelf meegebracht hoor:-) bij de kerk in Moresnet en ontdekken dat Franciskaner monniken hier een kruisweg hebben aangelegd, geheel passend bij onze pelgrimage natuurlijk.
Officieel heet het de Calvarieberg, en de bomen zijn voorzien van keurige naambordjes, die echter onleesbaar te voorschijn komen op de foto's.
Ben ik altijd heel blij mee, als ik mijn eigen verantwoordelijkheid mag nemen.
Een douglas. En dan komt het eerste station: "Jezus wordt ter dood veroordeeld". Er zijn 12 stations gemaakt, rijk ingelegd en versierd, met Duits als de eerste taal (het werd aangelegd rond de eeuwwisseling 1800-1900), wellicht behoorde dit toen tot Duitsland, want alle inwoners spreken hier Duits, kwamen we wel achter. Die 12 stations moeten de kruisigingsweg van Jezus uitbeelden. M1 en ik zijn het eens met Anastasia, dat al die nadruk op het kruis, de kruisiging en het lijden van Jezus in het Christendom de essentie van Christus heeft weggenomen, maar toch willen we deze rondweg afleggen.
Er staan hier naast mooie bomen, ook mooie planten. Bovendien wordt er absolute stilte van iedereen geeist die hier rondloopt, en daar ben ik ook altijd wel dol op.
Rechts de spirea, niet de moerrasspirea maar er wel aan verwant natuurlijk, ik heb hem ook in de voortuin trouwens.
Dan komen we bij station 2: Jezus neemt voor het eerst zijn kruis op. Staat er. We verwijlen hier een tijdje op een bankje ervoor, en opeens krijg ik de geest, wat als we deze serie van twaalf eens laten beginnen bij het 9e huis? Het begon namelijk met de Veroordeling. (Jezus van Nazareth had Pluto in het 9e huis, zie deze horoscoop). En bij het tweede beeld: het kruis zelf dragen, wel , dat past bij Steenbok of het tiende huis. Bovendien is het helemaal niet zo gek om een kruisigingsweg bij huis 9 te laten beginnen, het is een kerkelijke of religieuze weg, religieus in de zin van godsdienstig in de zin van een geloof aanhangen in de zin van een instituut of zo iets:-) Later zal blijken dat sommige beelden er aardig mee kloppen, en anderen helemaal niet, dat wil zeggen, ik heb de fantasie niet, jullie misschien wel. Het eindigt echter precies bij Schorpioen: de dood en wederopstanding.  Maar eerst verder met de wandeling:
rechts in ider geval een soortement cypres
Het 3e station zou Waterman moeten zijn maar wat dat te maken heeft met het feit dat hij hier voor de eerste keer onder het kruis valt : niets dus..
Jammer hoor, dat de kaartjes onleesbaar zijn.
De zee en het lijden: het 4e station is absoluut passend bij het teken Vissen!
Links is nog het 4e station: de ontmoeting met de heilige moeder (Vissen dus), en dan komen we bij het 5e station dat bij het teken Ram zou moeten passen. Nu heb ik geen flauw idee wat en of Simon van Cyrene iets met Ram te maken heeft, wellicht dat 1 van jullie dat weet?
dan komen we weer langs twee bijzondere bomen, maar ja, de kaartjes zijn weer onleesbaar op de foto
Stier: het 6e station, ik kan dit niet meer lezen:-)
Zou de clou in de smeedijzeren bloemetjes liggen?
Bij Tweelingen valt Jezus voor de TWEEDE keer onder het kruis (iets anders dan het woord 2 kan ik hier niet plaatsen bij Tweelingen:-)
Kijk eens goed links: bij het KREEFT station, nummer 8 gaat Jezus de wenenden TROOSTEN, die klopt weer perfect!
Een thuja plicata excelsa: een levensboom. Bij het 9e Leeuw station valt Jezus voor de derde keer onder het kruis, niet erg Leeuwig dus, zacht uitgedrukt. Zowel Leeuw als Waterman komen dus niet erg overeen met de kruisweg. De rest nog wel behoorlijk goed! Beginnend bij het 9e huis. Wat een leuke vondst toch!
Hier heb ik nog 3 grappige dennenappeltjes van meegenomen, die inmiddels gedecoreerd zijn, artikel

119-3 op deze pagina, 33 ct per stuk (de leeftijd van Jezus en het jaar waarin hij gekruisigd werd).

Het volgende station is Maagd, het 10e station, moet ik uitleggen waarom het je de kleren afnemen tot

Maagd kan behoren? Ik bedoel, dat is toch behoorlijk vernederend. Nederigheid, maar ook vernederd worden, passen bij Maagd, heb ik het toch uitgelegd:-)

Rechts het 11e station, Weegschaal: hier wordt hij aan het kruis genageld (yikes). Weegschaal roept wel eens vaker agressie op bij anderen, vanwege de eigen ontkenning ervan. Maak ik er maar van.
Terwijl M1 (Maan in Schorpioen), naar het Schorpioen piece-de-resistance wandelt, ik had geen zin meer, zie ik bij de uitgang een uitnodiging voor de Maria kapel.
Als M1 echter terugkomt verhaalt ze van de sterke energie die daar aanwezig was, en hoe het Schorpioen station inderdaad hartstikke des Scorpio is: het verhaalt van de stervenden en het weder levend gemaakt worden en aangezien ik het wel geloof, gaat ze nog even terug om er foto's van te maken, zodat jullie allen kunnen zien, dat de twaalfvoudige kruisweg, als je hem maar laat beginnen met het huis van de Veroordeling (9) behooooooorlijk klopt met de zodiak! (Voor 75-80% dan:-)
Tja, inderdaad, Schorpioen heeft bij sommigen ook wel nog een sterrenbeeld, het 13e teken, oftewel Ophiuchus, de slangendrager.
Links nog een keer het Schorpioen station in zijn geheel, en rechts zit ik al in de Mariakapel, waar ik een sterke, maar enigszins zware energie ervaar, niet onprettig, maar er zaten nogal wat mensen in die kapel en ik had zo het gevoel dat die allemaal hun verdriet hier kwamen brengen en om verlichting smeekten.
Ik nam er nog een flesje gewijd water mee... zo ben ik wel.. gedeeltelijk heb ik dat al in mijn nieuwe tuin-tempelcomplex gegoten, gedeeltelijk door de verf voor de kerstdennenappels, die dus nu ook deels gewijd zijn, jawel!
 
terug naar de indexpagina - volgende wandeling

Geen idee of het in onderstaand nieuw boekje staat, maar 2-3 kiwi's per dag eten geeft de volgende gunstige effecten:
1) het spul van kiwi is in staat om je darmen te ontgiften
2) kiwi's helpen de spijsvertering (en voorkomen verstopping)
3) helpt het hart en de bloeddruk en voorkomt klontering
4) is goed voor je ogen en oke voor diabetici trouwens met een lage glycemische waarde (4)
5) is goed voor je huid, je gewicht, gaat osteoporis tegen, helpt je diep te slapen en geeft fysieke energie.
Klein probleempje : de kiwi's in de Nederlandse supermarkten zijn nooit rijp, het duurt altijd eeuwen met die dingen...
(bron: Natural News)


De spirituele voedingswijzer:
..
  
Make a Free Website with Yola.