Wandeling door het Stratenus bos : Nieuw-Rande, stichting IJssellandschap op 19 juli 2011  ruim 90 minuten

In 1853 werd het landgoed Smets Rande aangekocht door de heer Duymaer van Twist, gouverneur-generaal van Nederlands-Indië tussen 1851 en 1856. Deze kreeg nationale bekendheid door zijn prominente aanwezigheid in het boek 'Max Havelaar' van Multatuli. In deze klassieker wordt zelfs gewag gemaakt van zijn 'heimwee naar een Hollandse buitenplaats'. Die Hollandse buitenplaats, waar Duymaer van Twist rust zocht, was Smets Rande, oftewel Nieuw Rande. De oude naam was echter 'besmet' en het huis was bouwvallig, dus besloot hij in 1857 even verderop een nieuw riant onderkomen te bouwen, met een nieuwe naam. Vanaf het oude Smets Rande naar het nieuwe huis werd een beukenlaan geplant. Behalve een beroemde eigenaar kende Nieuw Rande ook een bekende regelmatig terugkerende gast, in de persoon van Thorbecke, de grondlegger van de Nederlandse grondwet. 

Precies 100 jaar na de aankoop van het landgoed werd wandelaarster numero 1 geboren die hier vandaag voor het eerst kwam, rondgeleid door wandelaarster numero 2 die hier om de hoek woont en er regelmatig te vinden is. 

Dus wij op stap eerst de dorpsstraat uit, of Oranjelaan of zo, weet ik veel

Al vrij snel komen we drie prachtige lindebomen tegen waar we eens even mee in conclaaf gaan. De rechter lindeboom gaf behoorlijk wat energie, we voelden het beiden, de andere twee waren nog niet wakker (op de terugweg wel, toen we ze bedankten voor de prachtige wandeling)

De drie linden kijken uit op dit watertje.

Even verderop staat nog een prachtige treurwilg. Lindebomen vallen dus onder Venus, de treurwilg zou wel eens Saturnus (wilg) Neptunus (treur:-) kunnen zijn. 

Dan komen we solidago tegen oftewel guldenrode, waar ik op de terugweg nog twee stengels van geplukt hebt (het kruid is goed voor de nieren, die ook onder Venus vallen, maar je kunt zo wel zien dat het een Saturnus plant is, stijf rechtop, dus Saturnus/Venus is, hetgeen ook de configuratie voor nierproblemen is. Eens even kijken wat ik er van gemaakt heb op de guldenroedepagina.  Oh, daar blijk ik het onder Saturnus in Weegschaal te hebben geplaatst, maar dat is praktisch hetzelfde.

We lopen Diepenveen uit

Er kwam nog agrarisch snelverkeer voorbij

Bij de Schapezandweg gaan we naar rechts

Je moet maar durven, het was weer een Eigen Weg:-)

met prachtige klaproos (goed voor de keel geloof ik)

En dan komen we in het Stratenumbos. Nu moet je weten dat we een Saturnus/Jupiter oefening aan het doen waren in gesprek met de bomen (Eik = Jupiter, Beuk = Saturnus). Schrijft I te D na de wandeling nog:

Als je de letters van Stratenus  door elkaar husselt en van de ‘te’ (Jupiter) een ‘u’ maakt krijg  je een anagram voor Saturnus.

Het water is hier groen:

We vervolgen het pad naar rechts:

I te D  was hardstikke moedig want het stikte van de brandnetels op de grond tussen de varens, maar ze probeerde de energie van de varens dus toch uit. 

Daarna waren we wel toe aan een bankje, maar och grutte, het bankje was bezet. De jongere generatie die er op zat echter vroeg heel vriendelijk of wij er soms opwillen, en ik hoor zo de dame in het roze eens aan, en zeg:

Ik ken jou! Ik wist alleen niet meer precies hoe en wat dus vroeg ik haar naam. Het bleek I te zijn, uit D. Een andere I en een andere D dan degene met wie ik aan de wandel was, deze I had ik al tien jaar niet gezien. En dan kom je elkaar tegen in het bos op een zonnige dinsdagochtend...  Het was inderdaad een bankje met een fenomenaal uitzicht

Het was echt een prachtige dag, de weerbeuk van afgelopen zondag had goed zijn best gedaan!

Eiken en beuken die ons aanspraken moesten ons verhaal aanhoren over Jupiter in Vissen tegenover Saturnus in Maagd. Eik bulderde van het lachen over ons `probleem` trouwens.

Hoofdstuk 2, Kunst

Iemand enig idee wat dit voor spul is?

Hoofdstuk 3 Bouwconstructies

Wat zich hier afspeelde blijft een geheim tussen het innerlijk van I te D en deze boom, aan de stam te zien een Amerikaanse eik trouwens, die onder Jupiter - Neptunus valt.

Even later dwalen we van het pad af. Om op een heeeel bijzonder plekje te komen waar alle voorouders aanwezig waren,

dood of levend

We liepen allebei met een heel sterk gevoel van dat we hier op gewijde grond liepen terug, langzaam.   Dan komen we weer op het `goede` pad, langs het landhuis, en bivakkeren nog even op deze bankjes met uitzicht op dat landhuis

Sinds 1989 zijn de reigers weer terug, je ziet ze steeds meer. Er was een Saturnus-Neptunus conjunctie in 1989, dus ik denk dat de reiger een echte Saturnus-Neptunus vogel is.  Stijf rechtop, Saturnus, bij het Water, Neptunus

Deze mooie eik heeft een  afknotting, al zou je bijna denken dat het een orb is maar deze keer dus niet.

I te D is feitelijk dol op beuken , als Jupiter mens terwijl ze helemaal snapte dat ik dol ben op Eiken, als Saturnus mens, we hebben dus behoefte aan de andere kant van het  verhaal.

En dan tot mijn grote vreugde, vinden we een groot geschenk alweer bijna terug in het dorp, de koningskaars, hier gefotografeerd met een witte bewaakpoes. Ik ben door mijn voorraad heen, en aangezien ik eind van het jaar ook nog ergens een workshop schijn te geven over kruiden en winterkwaaltjes, was ik erg in mijn sas met de bloemetjes hiervan!

Karunesh: Moon Temple

Make a Free Website with Yola.