Norderteich (Bad Meinberg) woensdag 25 juli 2012

we beginnen maar eens met een bankje.... deze Eik was de eerste eik die we consulteerden voor onze queeste van vandaag, waarover meer in het Boek.

Het was een smoorhete dag en we bleken ons flink vergist te hebben door gezellig om het zogenaamde verfrissende meer te gaan wandelen, op het pad was namelijk geen schaduw....

he,he, een beetje schaduw, en nog meer he he, een verhoogd bankje in de schaduw, wat dienst ging doen als ons meditatiebankje.

M2 houdt de wacht, rechts ons uitzicht vanaf het bankje

M1 wilde, bij het zien van alle kruiden langs de weg, les in kruidenleer. Nou, dat kon.  Hieronder de teacher. Die veelvuldig op de foto's voorkomt op de wandeling vandaag, om de eenvoudige reden dat haar eigen camera vol zat en ze afhankelijk werd van de kiekjes van M1 die nu dus niet op de foto's voorkomt.

geen idee wat dit is, vermoedelijk zwarte toorts zo te zien ook al is 't geel..

er stond heel veel engelwortel, rechts helemaal vol wespen. M2 heeft in ieder geval op deze wandeling het verschil geleerd tussen de giftige hondspeterselie (dat stond er namelijk ook) en engelwortel.  En ze heeft geleerd dat voor medicinale doeleinden je van de engelwortel de wortel moet hebben (eventueel). En wat ik zojuist geleerd heb, met betrekking tot het drogen van wortels, is dat je de verse wortel al in stukjes moet snijden en dan het droogproces pas beginnen. Want droog je de gehele wortel, wordt het keihard en kom je er niet meer doorheen (ik kan uit persoonlijke ervaring bevestigen dat dit klopt:-)

he he, een restaurantje halverwege. Het mineraalwater werd in een champagnekoeler geserveerd, ijs-en ijskoud. Arme M2, die had het ook zo smoorheet gehad dat zijn tong telkens uit de bek hing en M1 hem dan maar droeg... 

we lopen maar eens verder. Eenmaal vlak bij de auto werd het eerst maar eens tijd voor een siesta. Aangezien we al uitgecheckt hadden uit het hotel, moest het dus maar even op het gras:-)  Koud hadden we het in ieder geval niet....

Na de siesta wandelden we vlak bij in een niet erg spectaculair bos maar tenminste wel in de schaduw. Het volgende hoofstuk in `Het Boek´ gaat over wat er verder tijdens deze wandeling is voorgevallen. Opnieuw, klik rechts boven op Skip Ad.

daarna reden we maar weer eens naar Nederland.  Hieronder een erg boeiende video van een gewezen professor die nu eenvoudig leeft temidden van de natuur en zich alleen met kruiden bezig houdt in dat teutjesburgerwoud. Hij is Duitser, maar werkte en woonde in Amerika tot hij klaarblijkelijk zijn Uranus t oppositie Uranus had, en teruggekeerde naar Duitsland om zich met kruiden bezig te houden.

 

Recycling in de achtertuin

Afval kan je tuin tot bloei brengen. Bron: ODE, ingestuurd door Sophia

|Jackie French 27 juli/augustus 1999 issue Het grootste deel van het voedsel dat een goede tuin nodig heeft, komt van elders, zoals bijvoorbeeld koeienmest of bladeren die tot mulch zijn vergaan. Maar ook andere dingen zijn goed bruikbaar voor de tuin. Met de volgende hergebruiktips kun je heel wat geld besparen, het milieu minder belasten en je creativiteit bevorderen. Maar pas op: dit soort plezier kan zeer verslavend zijn.

Botten
Laat oude botten onder in de oven uitdrogen. Na een paar weken meebakken zijn ze bros geworden en kun je ze probleemloos bij de compost doen of ze onderschoffelen als bron van extra kalk en fosfor voor de planten.

Eierdozen
Grote zaden - zoals die van pompoen en courgette - kun je uitstekend planten in oude kartonnen eierdozen gevuld met potgrond. Als de zaailingen elk twee blaadjes hebben, plaats je de eierdoos in een schaaltje met wat water tot het karton zacht en papperig is geworden. Vervolgens stop je de afzonderlijke vakjes in de grond; het verslapte karton rot weg zonder de tere wortels te beschadigen.

Kartonnen dozen
Gebruik kartonnen dozen langs paden om onkruid mee toe te dekken. Geleidelijk aan worden ze afgebroken. Waarschuwing: karton houdt veel regenwater tegen, dus gebruik ze niet in de buurt van bomen of andere dorstige planten.

Aardewerk
Scherven van serviesgoed en ander aardewerk kunnen worden verwerkt in cement voor een pad of terras. Wel eerst de scherpste randjes afvijlen. Een andere toepassing is als mozaïek voor een vogelbadje.

Panty's
Om de zaden van zonnebloemen en kruiden als lavendel of groenten als pastinaak op te vangen, kun je een oude panty over de zaaddoos hangen terwijl de zaden rijpen. De zaden zullen zich dan verzamelen in de voet, zodat je ze kunt ophangen in de kelder - buiten bereik van muizen - totdat je ze nodig hebt. Leg een panty losjes in een achtvorm om een staak en vervolgens om de steel van een plant. Panty's zullen veel minder snel schade toebrengen aan zacht hout of boomringen dan touw of raffia. Tip voor het wassen van vuile handen: knoop een oude panty met een stuk zeep erin vast aan de kraan.

Stof
Stof uit het stofblik is een voortreffelijke mulch voor potplanten.

Tuinslang
Als je oude tuinslang te ver heen is om te worden gerepareerd, kun je stukken ervan gebruiken als omhulsel voor het touw waarmee dieren zijn aangelijnd, zodat ze niet verstrikt raken. Je kunt er ook goed bomen mee opbinden.

Muskietennetten
Hang muskietennetten over kool en bloemkool om koolwitjes weg te houden; of drapeer ze over staken om te voorkomen dat tere zaailingen bij warm weer verwelken.

Krantenmulch
Krantenpapier is een uitstekend onkruidbestrijdingsmiddel. Spreid het minstens zes lagen dik uit tussen uw planten en zorg ervoor dat de bladen elkaar overlappen. Begiet ze rijkelijk met water zodat de bladen aan elkaar vastkleven en een soort papier-maché vormen.

Sinaasappel- of uiennetjes
Hang sinaasappel- of uiennetjes om rijpend fruit heen als bescherming tegen hongerige vogels.

Plastic flessen
Verwijder de hals van een frisdrankfles en maak die vervolgens ondersteboven vast in het onderste deel van de fles - als een soort trechter. Maak twee gaatjes in de zijkant en hang het geheel op aan een touwtje. Doe er een sticker op met de tekst 'Vliegenval'. Stop er twee steurgarnalen en een rauw ei in en zorg dat het droog blijft. Wacht vervolgens vier dagen en je zult zien hoe de val zich vult met vliegen.

Theeblaadjes en bakolie
Om zaden, voordat ze zijn ontkiemd, te beschermen tegen muizen en mieren, kun je ze behandelen met een mengsel van gedroogde oude theeblaadjes en witte peper (in de verhouding één op één). Voeg een beetje gebruikte olie toe, zodat het mengsel zich beter hecht aan de zaden. De olie helpt tevens voorkomen, dat de zaden in de koude grond gaan rotten.

Theepotten
Gooi nooit een theepot weg waarmee veel liefdevolle en gelukkige herinneringen verbonden zijn - bijvoorbeeld wanneer de tuit is afgebroken. Vul hem met water en stop er een waterkersplant in, zodat je telkens een paar blaadjes kunt afknippen wanneer je behoefte hebt aan wat pikante kruiderij voor uw salade, soep of sandwich.

Blikjes
Spijker lege blikjes vast aan palen of houten wanden. Doe er hanggeraniums of andere klimplanten in of anders wat wit schildzaad. Als je een helling hebt die ondersteuning behoeft, verzamel dan alle oude blikjes, verwijder de deksels en de bodems en druk ze in de grond zodat alleen een minuscuul randje zichtbaar blijft. Plant in elk blikje een kleine bodembedekker. In zes maanden tijd zul je een stevige, geheel begroeide helling hebben.
Houd slakken weg bij zaailingen door een leeg blikje zonder bodem en deksel om de plantjes heen in de grond te drukken. Slakken houden er niet van om over scherpe randjes te klimmen.

Haar
Haar is een goede mulch als je er genoeg van hebt. Meng het met andere grondstoffen zodat het niet samenklontert. Gebruik het niet als ratten er nesten in maken.

Tandenborstels
Oude tandenborstels zijn heel handig om schildluis, wollige bladluis en ander hardnekkig ongedierte te verwijderen van twijgen en blaadjes.

Stofzuigerstof
Als je last hebt van slijmerige larven die het hebben gemunt op de bladeren van peren- en kersenbomen en hagendoorns, bestrooi ze dan met de inhoud van de stofzuigerzak. Als de stofzuiger het mogelijk maakt, blaas het stof dan rechtstreeks de boom in. Het ongedierte zal zonder schadelijke gifstoffen worden uitgedroogd. Waarschuwing: doe dit niet als je astmatisch bent of allergisch voor stof.
Make a Free Website with Yola.