Oude Vordenseweg, zaterdag 30 maart 2013, met zon, sneeuw & jeneverbesstruiken
s ochtends had het nog gesneeuwd maar toen s middags de zon even doorkwam, ging ik de Oude Vordenseweg aan de overkant van de weg waar ik eerder wandelde verkennen.
'de storm had hier wel huisgehouden, of in ieder geval, een storm, ooit. Snel was er al een bankje waar ik even heerlijk in de zon gezeten heb
we vervolgen de O.V. weg en nemen het eerste het beste pad naar rechts. Het was schitterend zonnig weer.
en een heerlijk pad om te wandelen
na nog wat stormschade ontwaar ik een bankje
ik zat nog niet of er kwam opeens weer allemaal van dat witte spul uit de lucht fladderen, rechts een mislukte poging het op de foto te krijgen, (het witte spul bleef niet liggen)
dus toen gauw weer terug. Het eikje rechts gaf ee nmega energie en ik vroeg hem om een wonder, nl om diezelfde dag nog een tape af te luisteren van een huiswerkopdracht, en de astrotime af te krijgen tijdens het Paasweekend. Het wonder is geschiedt, het kwam allemaal af!
Tot slot ga ik even naar de jeneverbesstruiken, aan het begin van de route en aan het eind voor mij dus, en ontdekt dat de naalden enorm prikken.  Bessen zaten er niet aan.

Mellie Uyldert over de jeneverbes in 100 geneeskruiden:
Eenzaam, somber (???) en geheimzinnig staat de jeneverbes of wakelboom (wakelboom???) op de stille heide te peinzen, verdwijnend waar te veel mensen langsgaan. Zegt men niet dat in zijn hart het verborgen, mystieke vuur brandt in een blauwe vlam?

Het is een plant van de planeet Saturnus (ik zou er Mars en Neptunus aan toe willen voegen), die houtig en dor maakt, maar tegelijkertijd sterk en onbuigzaam. Zoals de saturnale mens is, die op rijpere leeftijd al het overtollige heeft losgelaten en alleen het wezenlijke in een minimum aan woorden heeft behouden. Het is de kracht van de duurzaamheid die jeneverbes bezit.

 De blauwe bessen hebben twee jaar nodig om te rijpen. Alles wat bewaard moet worden -- zoals zuurkool, augurken, bieten - blijft langer goed als men er een paar jeneverbessen aan toevoegt. Boven de gloed van het verbrande wakelhout rookt men worst, ham en spek en gooit er nog wat jeneverbessen bij ter verfijning van de smaak. De as werd wel aangewend tegen waterzucht. (Hoe dan? :-)
De opwekkende levensstroom van de in de zon gedroogde, rijpe bessen verdrijft de verstarring in de spieren en gewrichten en verhelpt verstoppingen en een te trage afvoer. De vruchten zijn uitermate maagversterkend.
Het harsige sap ruimt de stofwisselingsslakken op, die jicht, reuma, borstverslijming en chronische hoest veroorzaken.
Men kan de bessen door een thee mengen, maar nog beter is een kuur met jeneverbessen: er langzaam op kauwen, beginnend met vier bessen tegelijk, elke volgende ochtend één meer, tot vijftien bessen, en dan weer afdalend tot vier. Dit is ook een probaat middel om van het roken af te komen. Telkens wanneer men trek in een sigaret heeft, kauwt men langdurig op een jeneverbes; de kracht van de wil wordt sterker, naarmate de smaak langer blijft hangen.
(Laat ik nou geen jeneverbes in huis hebben...:-)

Nieuw toegevoegd aan de shopping site: TRENDHOPPER
& vandaag gratis bij de speurders, excl. 4,95 verzendkosten, een handig ding om je tomtom op je dashboard te krijgen, hetgeen ik zelf besteld heb (dus R te R, er komt weer een pakketje (of 2) binnenkort).
 
FLUITEKRUID, als het binnenkort echt lente wordt weer overal te vinden en eetbaar, de blaadjes, maar de wortels: --  ingestuurd door Annemie --, worden door de RUG ingezet als medicijn tegen kanker (kosten 7 miljoen euro), klik hier

Terug naar de index - volgende wandeling
..
Make a Free Website with Yola.