DE REUZENZWAMROUTE, zondag 8-9-2013
.
Het was 1 van die regenachtige zondagen, maar s middags klaarde het op. Ik had een route gegoogled die nou niet bepaald top was (met excuses aan de medewandelaars), maar we zouden niet de reuzenzwam hebben ontdekt en geplukt als we elders waren gegaan. Dat dan weer wel.
we moesten eerst even een stukje asfalt doen voor we het gegoogelde weggetje naar rechts zouden in kunnen gaan.
Het asfaltstukje heette de Lageweg, er waren best veel auto's trouwens, en het andere weggetje was het gegoogelde zandweggetje.
Nu het sterrensjamaanboek af is heb ik niet langer ook maar de minste belangstelling voor mossen maar dit was wel een mooi plaatje.
En daar waren ze dan, de reuzenzwammen, ik plukte er een drietal schone stukjes van weg, en S1 de rest, bleek later:-)
daar achter lag een pad, waar we weer eens niet in mochten.
Dus liepen we maar eens door op het gegoogelde zandweggetje.
Als we bij de boerderij de hoek omgaan, zien we dat dat weggetje uitkomt op de Dochterenseweg, vol auto's, dus keerden we weer om...
en gaan het weggetje in tegenover het "andere weggetje".
het lijkt wel of ik hier op een grote hoogte sta terwijl ik M2 fotografeer, maar toch kan dat niet zo zijn geweest.
dan komen we bij het bankje waar we op het Kienveenrondje onlangs ook waren geweest.
aldaar ontwaar ik een roze rups en schrik ik me een hoedje van de hoeveelheid reuzenzwam die S1 plukte. Ze zou ze diezelfde avond nog fijn snijden, ontdoen van onregelmatigheden om te drogen te leggen in het nieuwe kruidendroogkastje (cq dennenappeldroogkastje) dat M1 mee had genomen voor onze PTC.
Overigens inspecteerde ze onze voorraad dennenappels ook en vond dat we sommige niet elegant genoeg gemaakt hadden, met te dikke verf, zoals op deze pagina. en dan speciaal artikel 119-6
Overigens kan ik bovendien melden dat we een goede verkoopweek hebben gehad en dat iemand juist verrukt was van die dik geverfde lekker in de hand liggende dennenappels en er twee van kocht. Bovendien zijn we door de voorraad gouden zeedennenappels heen. Maar toch neem ik het advies ter harte want ik heb Weegschaal op het MC en moet elegantie dus aanleren.:-)
we zaten dus even op het bankje, dat moge duidelijk zijn. We lopen dan nog even door, langs het kwetsbare natuurgebied, ontdekken dat er in de verste verte geen weggetje naar links is voor een rondje, dus keren we op een gegeven moment ook hier maar weer om om terug te gaan.
Recept voor het maken van pannekoeken of broodbakmeel van eikels:
Rooster de noten eerst, hak ze dan in stukken, en kook ze dan minstens drie keer om de tannine er uit te halen!!! Lekker bewerkelijk dus..  Maal het dan pas tot meel.  Ik ben wel van plan het dit jaar een keer met al mijn Belgische eikels te proberen en met de ouderwetse koffiemolen van mijn grootmoeder, als het lukt en ik het inderdaad doe, hoor je nog:-)
Het recept komt overigens uit het grote wildplukboek, zie deze pagina. (linker kolom, vierde van boven).

Dan moeten we het eens even hebben over de reuzenzwam.  Toen ik een dag of 6 later eens in de kruidendroogbak keek, zag ik dat ze kledder waren, helemaal zwart geworden, dus heb ik het papier eronder ververst. Er bleven echter zo nu en dan fruitvliegjes op komen. Ik overweeg nu ze te gaan roosteren om het droogproces te versnellen en alle niet-vegetarische elementen de kop verder in te drukken.
Waarom drogen we dat spul? Wel dit is wat  het Grote Wildplukboek schrijft over de reuzenzwam:

DE REUZENZWAM (Meripilus giganteus)
Te verwarren met:
door de grootte is de zwam met geen andere paddenstoel te verwarren.
Waar te vinden
Algemeen in parken en bossen op of aan de voet van een beuk, soms in het gras op ondergrondse resten van een beuk (bij onze vindplaats hierboven in het mos op ondergrondse wortels van een beuk)
Gebruik
Deze paddenstoel droog ik altijd en maal ik tot poeder. Het vruchtvlees is namelijk snel taai, maar de smaak en de geur blijven goed. Het poeder kan overal in gebruikt worden, zoals in soepen en sauzen. Jonge, hele sappige scheuten kunnen gebakken of gefrituurd worden.

Aldus zijn wij poeder aan het proberen te maken:-)


**Hoofdstuk 3 van het Pine Tree Companyboek is ook gepubliceerd, klik hier.

Tjonge jonge zeg, Tina Turner is ook al boedhist geworden (video ingestuurd door Marie-Ange)
 
..
  
Make a Free Website with Yola.