Schilde: de tuin van Hugo, serie Tuinen & Tienen #1
.
zondag 29 juni 2014
.
.
We hadden een drukke zondag. Eerst haalden we Hugo op in Schilde, om samen naar Vissenaken te reizen (de volgende wandeling). Omdat Emeen de tuin van Hugo nog nooit bewonderd had, werd dat onze eerste wandeling. Timber, de hond van Hugo is een stuk groter dan Emtwee:-)
.
.
.
maar na enige tijd konden de hondjes het wel met elkaar vinden.
.

Er bestaat groot penningspul, en klein penningkruid, legde Hugo uit. Het kleine penningkruid wordt zo genoemd omdat de groene blaadjes op munten lijken. Een van mijn kruidenboeken vermeldt: In de middeleeuwen en in de 16e eeuw had het Penningkruid de reputatie wel honderd ziekten te kunnen genezen. Een van de vele namen die de plant toen had was dan ook centummorbia, van het Latijnse centum, honderd, en morbus, ziekte. Nadat de plant in de 19e eeuw in de vergetelheid was geraakt, werden de geneeskrachtige eigenschappen door een Duitse arts opnieuw voor het voetlicht gehaald. Kruidengeneeskundigen hebben er ook verrassend goede resultaten bij de behandeling van jicht en reuma mee behaald.
Van de plant worden in juni-augustus de gehele plant gebruikt en in het donker te drogen gelegd.
.
.
ja zegt Hugo, die doorkijkjes zorgen er voor dat een mens zich niet helemaal afsluit van de wereld... en dan moet je weten dat het weiland er achter ook van hem is:-))
De koningskaars heb ik even kaalgeplukt trouwens, omdat ik de gedroogde bloempjes een wondermiddel vind tegen griep in de winter.

Dan volgt er nu een compilatie van al het schoons er in zijn tuin te vinden is:
.
.
wat een lustoord he? Hugo heeft de Maan conjunct Jupiter, de zaken worden groots aangepakt hier en de bloemen worden ook megagroot hier.
.
.
Timber heeft watervoorziening zat hier.
.
.
tot voor dit bezoek vond ik die apebomen spuuglelijk, maar ik moet mijn visie eens herzien, ik ging er namelijk tegen aan staan, en hij gaf een meer dan ongewoon sterke energie!
.
.
kattestaart langs de vijver!
.
.
nieuw was een enorm net boven de moestuin of siertuin of kruidentuin of groentetuin maar vooral bessentuin achter. Zodat er nog eens wat bessen over zouden blijven.
.
.
We kregen bernagie (komkommerkruid) mee!!  Van de bladeren kun je spinazie maken (eten), de bloemetjes zijn uiteraard ook eetbaar, maar de plant verkommerde behoorlijk nadat hij eenmaal uit de tuin gerukt was en of hij het redt hier in NL is maar zeer de vraag.

Na deze rondleiding, op zich al een enorme wandeling:-), vertrokken we met z'n allen naar de volgende tuin, en wel in Vissenaken (ligt zowat in Frankrijk naar mijn gevoel die dag, maar het was bij Leuven).
.
.
..
  
Make a Free Website with Yola.