TAMME KASTANJE MET RODE KOOL, vrijdag 18 oktober 2013
.
.
Vrijdag was de enige dag waarop ik geen afspraken had hier in Belgiƫ, en dus werd het tijd om tamme kastanjes te gaan zoeken. Ik merkte wel dat in die paar dagen mijn wandelconditie ernstig achteruitgehold was, daar zullen we vanaf morgen eens wat aan gaan doen. Er staan elke dag wel wandelingen op het programma vanaf nu:-) De nabije kloostergronden staan tjokvol met tamme kastanjes en vandaag stond er ook weer een roofvogel op het programma. Hij probeerde weg te vliegen toen ik langs kwam, maar het arme beest zat vast, dus dat schoot niet op.
.
op het eerste stuk was dit de oogst, en daarna ging ik rapen bij de grote tamme kastanje, waar ik wel merkte dat er vast al heel veel geraapt was door de lokale bevolking.
.
Na mijn vriend de Amerikaanse Eik de groeten te hebben gedaan (en tot mijn grote vreugde vastgesteld had dat hij hersteld was van alle werkzaamheden hier), ging ik het pad er tegenover in, waar ook nog wel wat te rapen viel.
.
Het werd ook tijd om eens even te kijken hoe de boscirkel van de nonnekes die hier vroeger woonden er bij stond. Ik kon niets fatsoenlijks vinden om op de zuil te leggen maar er lag nog wel een steen los, dus die ging er bovenop.
.
.
terug langs het park en zie hier ook een van de redenen waarom ik hier maar kort verbleef, want die "landschapsdokters" waren overal een enorme herrie aan het maken door bomen te kortwieken met hun kettingzagen.
.
.
terug  bij het begin bleek de roofvogel er een maatje bij te hebben gekregen. Rechts de oogst: van enorm goede kwaliteit trouwens, stevig en groot, die tamme kastanjes, dus tijd voor een recept. Ik vond er een met rode kool en aangezien ik nog zo'n ding in mijn groentepakket van de Carrefour had heb ik die ietwat aangepast en op mijn manier klaargemaakt:
Stap 1: je begint gewoon met de tamme kastanjes te pellen, ik heb ze met een mesje gesneden terwijl ik een film aan het kijken was voor de internet-teevee, want anders wordt het ook zo'n saaie klus.
Stap 2:
Je legt de tamme kastanjes 5 minuten in kokend water en je verhit boter in een pan en doet er flink wat kruiden bij: kruidnagel, kaneel, kummel en een gesneden ui, en als dat suddert snijd je een derde van die reuzenrode kool af, die je in kleine blokjes snijdt en ook in de pan kiepert.
Als dat eenmaal goed gebakken is doe je er water bij om het geheel te stoven.
Stap 3: ondertussen ontdoe je de tamme kastanjes van hun vliesjes en je vraagt je af waarom je die er niet meteen afgesneden hebt, je doet dus maar de helft, want ze nog een keer te snijden gaat echt te ver, je snijdt ze wel in vieren en kiepert ze dan ook in de pan.
Stap 4: je plukt nog even een blaadje verse laurier uit de tuin omdat dit toch een stoofpotje wordt, doet er flink wat peper en zout bij, daarna roeren en een minuut of 20-30 laten koken, tot de rode kool gaar is.

Stap 5: omdat je er te veel water bij hebt gedaan, lepel je er eerst een heerlijke kop wat zoetige gekruide soep uit.
En dan kun je aan je maaltje beginnen. Ik geef toe, het ziet er niet uit, maar het was overheerlijk, ik heb gesmuld!!!
.
In the meantime in Eindhoven:
Geraapt  onder het  toeziend oog van Kueen!!!! :
.
.
en deze megavondst wordt nog bij me thuis afgeleverd ook een dezer weken, niet te geloven!
 
..
  
Make a Free Website with Yola.