t'Zand met hei en de Weymouth den?, dinsdag 8 oktober 2013
.
.
ik moet het gebied echt nog beter in kaart brengen, ik geloof wel dat we een weggetje verder zijn gegaan op deze wandeling -- aangegeven in het oranje - maar daarna weer terug om de hei heen, want vandaag werd de vondst: een HEIgebied op 't Zand!
.
we parkeerden op dezelfde plek als bij de vorige wandeling, maar nu was het dinsdag, en was er verder niemand. Ik begin meteen goed met een pauze op het picknickbankje.
.
.
eigenlijk weet ik helemaal niet meer precies hoe we gelopen hebben, ik denk zo dat we naar links gingen op het pad ONDER de oranje aangegeven route, op het kaartje.
.
.
ik kwam in ieder geval een grove den tegen met geweldige energetische eigenschappen. De grove den, zelf de doorstroom boven tussen Boven en Beneden, heeft de neiging om de energie binnen in je lijf langs te gaan van boven naar beneden of omgekeerd en dan even halt te houden bij je zwakke plek van het moment, hij maakt kenbaar waar je zwakke plek ligt. Zo ook vandaag, hij was echt beregoed in zijn diagnose!
.
.
ik vermoed dat ik al snel rechts af ging, mede gezien het routekaartje,waar de route foutief opstaat:-)
.
.
en dan kom ik op een zandvlakte die een andere zandvlakte was dan de zandvlakte met de boomstam.
.
.
met zo nu en dan ook nog wat paddo's.
.
.
ik loop rechtdoor en wat zie ik dan opeens? Geheel onverwacht, een hei!
.
.
zouden dat rechts soms de Himalayan White Pine trees zijn? Het antwoord volgt.
.

.
ik loop eerst rechtdoor de hei op naar het bosje links in beeld, rechts in close up
.
.
en jawel, hier liggen de grotere dennenappels, het is echter geen himalaya den, mogelijk gaat het om de weymouth den, een conifeer. Ik nam er maar 1 mee, het ging me er alleen maar om de lokatie te vinden, Jantine had al een hele bende van die dingen geraapt, die te drogen liggen in de produktieafdeling.
.
.
.
na de hei wandelen we een klein stukje rechtdoor.
.
.
maar we keren al snel weer om om de andere kant van de hei verder te verkennen.
.
.
al waar zich ook nog wat paddestoelen bevonden. Het eekhoorntjesbrood had ik deze week na het weekend niet meer gevonden hier, de routes waren ook wat bekender, mensen zullen het wel al lang geplukt hebben.
.
.
dan gaat er een paadje naar de dennenbomen die ik in het begin van de hei gefotografeerd had.
.
.
en jawel hoor, die boom ziet er uit als een Himalaya den. Rechts houd ik echter twee pinus sylvestris appeltjes voor de lens, omdat ik vond dat er hier best heel fors uitgevallen exemplaren lagen. Meestal zijn ze heel klein.
.
.
en hier kun je helemaal goed zien dat het om de Himalayan White Pine tree gaat, ik zit nu in Belgie en als ik uit het raam kijk, zie ik dezelfde! Dus eindelijk, ik heb ze gevonden. Nu de zeeden nog. En mocht ik al stiekem denken dat de buurman-in-ruste- van J3 misschien deze dennenappels wel als reuzen-dennenappels had betiteld, Jeedrie heeft ze gevonden!!!! Moet je kijken wat een vondst, daar moeten wij kilometers voor de Kalmthoutse hei op:-)
ze schrijft:

Die appels zijn voor de The Pine Tree Company hoor :-) Na wat aandrogen onder het afdak, gaan ze naar binnen om goed droog te worden maar je kunt nu al zien dat er beweging in zit!  

Op  plm 200 meter van ‘De Haverkamp’ (voor groepen…) aan de Rijnweg staan 2 zeedennen. Een stuk terug op diezelfde weg hebben we een kleine 2 uur rondgestruind (ingang t.o. de 1e Berkendijk) het bleek de rustige kant van ‘t Zand te zijn: bankje…mooie route, geen natte voeten, stilte …cantharellen  èn je komt er geen hond tegen of mogelijk die twee uit Lintelo  want ik kom hier zeker nog eens terug, het was een heerlijke middag!
.
wij struinen nog even lekker door op dit stuk van 't Zand.
.
.
jeetwee vond het weer stokjestijd worden.
.
.
terug bij de picknickbank fotografeer ik de buit van de dag, inclusief een stuk steen.
.
OVERHEERLIJKE LAUWWARME KALE SALADE
En dan komt nu het overheerlijke KALE recept. Ik had al vaker gelezen dat KALE een echt superfood is. Nu had ik geen idee wat KALE was (op die engelse sites) maar ik kijk ook wel eens naar van die kookprogramma's, en enfin, in een van de Australische kookprogramma's was een of andere healthfreak een recept met KALE aan het maken dat ik omdat ik geen oven had, op mijn manier heb gedaan en van gesmuld heb. Kale blijkt niets meer en niets minder te zijn dan: boerenkool!
HET RECEPT
1) lever hond jeetwee weer in en snijd dan in de moestuin van je moeder wat boerenkool af.
2) thuisgekomen verhit je wat kokosolie in een pan die niet aanbakt, zo'n keramische, en doet er tevens flink wat blokjes kokos bij (als je dat niet hebt dan strooi je maar met kokos, en als je dat ook niet hebt moet je eerst even naar de winkel). Uiteraard doe je daarna de boerenkool in de pan.
3) je bakt dat eventjes roer en doet er wat druppels citroen overheen, indachtig de azijn van je moeder vroeger om de groente wat minder taai te maken.
4) en als het je goed lijkt pleur je de inhoud van de pan op een bord, en klaar is je overheerlijke lauwwarme (tegen de tijd dat je er aan begint) salade. Met een flinke bijt er in want het blijft natuurlijk ietwat taai en goed kauwvoer, die boerenkool, maar ik heb gesmuld. Niet iets voor elke dag, want het is tamelijk machtig, maar het is weer eens wat anders om met die boerenkool te doen!
.
en verder moet er honing gekocht worden (door mij dan) :
http://www.naturalnews.com/042456_honey_weight_management_belly_fat.html

.

.
..
  
Make a Free Website with Yola.