HEILIGDOM HOUTHEM-SINT GERLACH, vrijdag 1 juni 2013
Op de laatste dag waren er nog maar vier van ons die zin hadden in het bezoeken van een heiligdom, de rest had andere zaken te doen in het weekend. Op de parkeerplaats zien we een afgezaagde boom, die de vorige keer toen ik hier was, nog niet afgezaagd was. We gingen er eens opstaan en begonnen allemaal meteen te zweven van de energie, dat was een goed begin van onze wandeling vandaag. Toch?
overigens komen de foto's van deze walk weer uit een veelvoud aan camera's.
onderweg naar de Onderstestraat
nu moet je weten dat dit heiligdom, het heet ook echt zo, Heiligdom St Gerlachus, gebouwd is rond een BOOM, de huisvesting van de heilige St Gerlachus tijdens zijn leven, maar niet meer na zijn leven, zijn relikwieen en botten en beenderen worden bewaard in deze kerk.
links stond nog een kan met gewijd water, ik heb er een paar druppels uit kunnen krijgen en vermengd met mijn water,maar ik was niet onder de indruk van het effect.
de relikwien behuizing is versierd met boomwortels indachtig het feit dat Gerlachus zelf in een holle EIK woonde.
er ligt gewijd zand en een bakje met plastic zakjes, een schepje en een opruimstoffer. Het gewijde zand van mijn eerste wandeling straalt nog steeds energie uit. Maar het lijkt wel of de wijding deze keer niet goed heeft plaatsgevonden want het zand dat ik nu geschept heb, lijkt wel dood, wat energetische uitstraling betreft dan. We zullen het binnenkort eens aan de zon blootstellen.
we hielden er een meditatie, we waren deze keer alleen in de kerk samen met de heilige Gerlachus dan. Buiten klonken vogels en binnen maakte het kantoorpersoneel achter de balie een enorme herrie. Ik moest denken aan ons gesprek de dag ervoor, we hadden een kort ziekenhuisbezoek van een van ons vorig jaar kunnen koppelen aan een eclips die exact op die dag plaatsvond op haar cusp 6, van dezelfde persoon die overigens voor de volgende workshop toevallig, wat heet, al had aangegeven graag een sessie over de transit maanfasen te willen hebben. Ze was destijds volkomen lakoniek geweest over dat ziekenhuisbezoek en had niet de indruk dat er iets aan de hand was. Wat mij betreft een heel gezond standpunt.... ze was nog het meest ontdaan van het feit dat toen ze bezoek kreeg van een bepaald persoon, deze persoon niet 1 keer had gevraagd hoe het met haar was en over haar eigen kwaaltjes was begonnen. Later zou haar man zeggen, dat ze precies gespiegeld kreeg wat ze zelf over haar ziekenhuisopname dacht, niet de moeite waard om over na te denken. Een volkomen juiste observatie, heel vaak spiegelen mensen ons wat we in feite zelf denken.
De vorige keer, zo mijmerde ik in mijn meditatie, was er een schoonmaakploeg aanwezig in de kerk terwijl wij er toen mediteerden. Spiegelden die dan misschien het feit dat ik eerst nog gezuiverd moest worden voor ik zelfs maar in de buurt van de heilige Gerlachus mocht komen? Deze keer dus de enorme en echt opvallende herrie in de aangrenzende ruimte van het heiligdom. En ik bedacht, dat dat waarschijnlijk mooi ons innerlijk rumoer spiegelde, dat in het begin van de meditatie nog niet overstegen was. Na een poosje hield het dan ook op, het werd muisstil, behalve de vogels buiten, en de meditatie was verrukkelijk.
voor de kerk buiten is een kleine begraafplaats en ik zie dat hier ook een vrijmetselaar begraven ligt, getuige de insignia op het zwarte kruis.
dan gaan we eens aan de wandel en treffen buiten nog dit fraaie derde oog aan.
en na deze fraaie blommekes, die overigens ook best nog wel eens tijdens een andere wandeling de foto gehaald zouden kunnen hebben, maar soit,
drinken we eerst eens even een lekker kopje koffie bij de lokale Fletcher die ons hier pardoes advocaatjes met slagroom erbij presenteert. Dat ging er wel in op de vroege ochtend...
we gaan het geuldal eens verder af
het riviertje de Geul, logisch toch? En dan gaan we de hoek om en zien een prachtig tapijt vol madeliefjes:
met allemaal leuke ganzen er over aan het waggelen - twee van deze ganzenfoto''s, niet door mij gemaakt,  hebben de dierenpagina gehaald.
even verderop staat een rode kastanje, oftewel de red chestnut die bij de bachbloesems gebruikt worden.
daarna brengen we een bezoek aan de grotwoningen, nu gelegen vlak langs een drukke weg, evenals het bankje op een helling er tegenover
we gaan via dit bruggetje de binnenlanden in voor de terugweg
mooi he, dat graan, het was met recht het wuivend graan

 in de verte zien we al weer een meiboom en toen was het opnieuw tijd voor koffie:-)

op de parkeerplaats stonden inmiddels allemaal paarden geparkeerd..... en ik had nog een verdwaalde foto van Madonna, waarschijnlijk op de woensdagavond in concert
dat was dan het einde van een fijne week of midweek liever, in principe zou ik volgend jaar wel op dezelfde locatie willen workshoppen en ik heb een provisorische pagina daarvoor gemaakt met de programma onderdelen die gevraagd werden. Echter, in de efemeride kijkend voor een geschikte week, ontdekte ik pardoes dat ik in juni volgend jaar al de eerste hit van Uranus op het IC heb, hetgeen altijd onverwachte wendingen brengt, ik plan er op te verhuizen naar Zuid Limburg, op de 1e,2e of 3e hit, maar al met al wil ik nog even afwachten voor ik iets definitiefs boek met Natuurschoon.

Dan nog wat binnengekomen mail:


Hoi joyce en allemaal,
Wat is het toch een groot genoegen om op deze manier weer terug te kijken naar onze mooie dagen.
Mooie foto's en geweldig commentaar.
Hanneke
en deze werd geforward door Tony
DENK HIER MAAR EENS BIJ NA ( ECO ???? )

 
Bij de kassa van een supermarkt stelt de jonge caissière aan een oudere vrouw voor, dat zij voortaan haar eigen boodschappentas meebrengt, in plaats van een plastic tas te kopen.
"Want plastic tassen zijn niet goed voor het milieu", zo zegt ze.

De vrouw verontschuldigt zich en legt uit: "Wij hadden dat groene gedoe niet toen ik jong was!"

 
De caissière antwoordt:
"Ja, en dat is nou juist ONS PROBLEEM vandaag-de-dag: JULLIE generatie maakte zich niet druk om het  milieu te sparen voor de toekomstige  generaties!"

Ze heeft gelijk, onze generatie had dat groene gedoe niet in onze dagen.
Toen hadden we melk in flessen, frisdrank in flessen en bier in flessen, die we leeg en omgespoeld terug brachten naar de winkel.
De winkel stuurde deze dan terug naar de fabriek en in de fabriek werden deze flessen gesteriliseerd en opnieuw gevuld. Wij deden ècht aan recycling.
Maar we deden niet aan dat groene gedoe in die tijd!

Wij liepen trappen, omdat we niet over roltrappen en liften beschikten in elk gebouw.
Wij liepen naar de supermarkt en hesen onszelf niet iedere keer in een 300 PK machine, elke keer als we 2 blokken verder moesten zijn.
Maar ze heeft gelijk: wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd!

Babyluiers gingen in de kookwas, omdat wegwerpluiers niet bestonden.
We droogden onze kleren aan de lijn en niet in een energieverslindende machine die continu 220 volt verbruikt. Wind- en zonne energie droogden onze kleren echt - vroeger, in onze dagen.

 
Kinderen droegen de afdankertjes van oudere broers en zussen en kregen geen gloednieuwe kleren.
Maar de jonge dame heeft gelijk! Wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd.

In die tijd hadden we -  misschien - 1 tv of radio in huis en niet 1 op elke kamer.
De tv had een klein schermpje, ter grootte van een zakdoek en niet een scherm ter  grootte van de bijenkorf.
In de keuken werden gerechten gemengd en geroerd met de hand, omdat we geen elektrische apparaten hadden die alles voor ons deden.

Wanneer we een breekbaar object moesten versturen per post, dan verpakten we dat in een oude krant ter bescherming en niet in piepschuim of plastic bubbeltjes folie.

 
In die tijd gebruikten we geen apparaat met een motor die op benzine het gazon maaide.
We gebruikten een maaier die geduwd moest worden en functioneerde op menselijke kracht.

Wij sportten door te werken, zodat we niet naar een fitnessclub hoefden te gaan om op ronddraaiende loopbanden te gaan rennen, die werken op elektriciteit.
Maar ze heeft gelijk.
Wij hadden dat groene gedoe toen niet.

Wij dronken uit de kraan wanneer we dorst  hadden, in plaats van uit een plastic fles, die na 30 slokken wordt weggegooid. Wij vulden zelf onze pennen met inkt, in plaats van elke keer een nieuwe pen te kopen.
Wij vervingen de mesjes van een scheermes, in plaats van het hele ding weg te gooien alleen omdat het mesje bot is.
Maar..  wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd.

Mensen namen de  trein of een bus en kinderen liepen of fietsten naar school in plaats van  hun moeder als 24-uurs taxi servicedienst te gebruiken.
Wij hadden 1 stopcontact per kamer en niet een heel arsenaal aan stekkerdozen en verlengsnoeren om een dozijn apparaten van stroom te voorzien.

En wij hadden geen geautomatiseerde gadgets nodig om een signaal op te vangen van een satelliet die 2.000 mijl verderop in de ruimte hing, zodat we contact konden leggen met anderen en uit te vinden waar de dichtstbijzijnde pizzatent zich bevindt.

Maar is het niet in-en-in triest dat de huidige generatie klaagt over hoe verspillend wij 'oudere  mensen' waren, gewoon omdat wij 'dat groene gedoe' niet hadden in onze  tijd?

 
Stuur dit door naar andere "egoïstische" oudere mensen, die (niet) zitten te wachten op een les in het behoud van moeder aarde, gegeven door "intelligente"  jongeren van deze tijd.
Where I sit is holy
Holy is the ground
Forest, mountain river
Listen to the sound
Great Spirit circles all around me

Who I am is holy
Holy are we
Body thought emotion
Connecting you and me
Great Spirit circles all around me

What I do is holy
Holy is my way
Work and play together
Celebrate the day
Great spirit circles all around me

een aantal jaar geleden workshopten we in Weris, net is iemand anders er  ook geweest met herkenbare foto´s:

.


.
Make a Free Website with Yola.