BLOEMENSALADE PLUKTOCHT, ZATERDAG 11 AUGUSTUS 2012

De welbekende Euopese organisatie Sacred Walks (Maan-in-Stier afdeling van het CHTA)  organiseerde op 11 augustus een bloemenpluksaladetocht o.l.v. Suze v. H., links op de foto (tweede van links).  Het tijdstip en de datum waren vantevoren uitgevogeld door de directie van het CHTA, zodat er niemand vergiftigd zou raken van de bloemen in de salade die we diezelfde middag nog oppeuzelden. Dat er iemand toch tijdelijk lichtelijk onwel is geworden had vast een andere reden:-) Hier staat ze in ieder geval nog stralend op de foto.

 net als bij de proefwandeling werden we weer  enthousiast verwelkomd door het schattige witte zwangere dan wel te dikke ponytje

vooral het eerste deel van de wandeling hier is rijk aan eetbare (en trouwens ook giftige) bloemen. De deelnemers hadden de instructie meegekregen om te plukken wat hen intuïtief aansprak, we zouden de bloemen later sorteren op eetbaar en niet eetbaar. Wel werd hen al vast verteld dat boterbloemen giftig zijn, ze beter ook maar van alle witte schermbloemigen af konden bljvn en nog iets , maar dat ben ik vergeten. 

Op de rechterfoto wil nog wel iemand uitproberen of de hazelaar inderdaad zo'n sterke energie geeft als ik wel eens meemaak, zo ook hier, , maar ik ben vergeten te vragen of ze dat zelf ook zo ervaren heeft. 

links de moerrasandoorn en rechts het zeepkruid, dat hier overtollig staat, erg mooi is, veel geplukt is, maar niet eetbaar is. Je wordt geacht je kleding er mee te wassen, met wortelaftreksels dan... ik heb het wel eens geprobeerd, zonder resultaat... maar het is wel het hoofdbestanddeel van het lekker ruikende kruidenafwasspul van Erica

 dit was dan het eerste bankje en de eerste ruikertjes

die sigaren rechts heb ik alleen gefotografeerd, niet geplukt (we konden er toch niet bij trouwens)

dit is wel een erg geslaagde foto al zeg ik het zelf (alle foto's behalve de grote, werden door mij gemaakt, de grote door Else). Hieronder een compilatie van het eerste plukwerk bij de eerste pauze

 Bij de eerste pauze hield Suze een interessant verhaal over yin en yang oftewel mannelijk en vrouwelijk

ze had ons ook op het hart gedrukt voor voldoende groenvoer te zorgen voor de pannenkoekjes, weegbree, paardenbloemblad, robertskruid etc, rechts onder zie je wat het vervolgpad wel niet allemaal daarvoor ons klaar had staan

daarna volgt het laatste stuk van het deel van de route in het natuurgebiedje zelf

en houden we een tweede pauze

en houden we maar zo een meditatie aan de kant van de weg:-)

daarna wandelen we weer naar een onbewaakte spoorwegovergang toe

maar de treinen werden even tegengehouden door Mirjam, zodat we veilig konden oversteken

uiteindelijk komen we bij het 3e rustpunt aan, waar we nog even de bloemen fotograferen, en er een uitleg volgt over hoe je op brandnetels kunt overleven zonder geprikt te worden. Het stappenplan daarvoor stond al op de wandeling van gisteren:-)

je ziet wel dat sommigen zeer verbaasd toekijken als Suze  het brandnetelblaadje gelukzalig opeet:-)

dan terug naar huis waar ons werk te wachten staat

terwijl Suze binnen (yin) de pannenkoeken met groenvoer bakt die overigens voortreffelijk gelukt zijn en heel smakelijk waren, was het de bedoeling dat men buiten het kaf van het koren scheidde met de bloemen voor de salade: in wel en niet-eetbaar; behalve de boeken was Joyce-die-nog-geen-ei-kan-bakken (yang) daar  als vraagbaak.

en toen kon het smullen beginnen, La, normaliter heel makkelijk met darmklachten, reageerde zo ongelooflijk goed op de pannenkoekjes dat Suze nog een tekst schreef (onderaan). En Yv en ik hebben BIJVOET sigaretten gerookt, en lekker dat die waren!! Andere planten die je kunt drogen om te roken staan op deze pagina onderaan.

informatie van Suze:


Nog 'n receptje toe, en wat wetenswaardigheden:

In de koekjes die we na de wandeling hebben gegeten zat: smalle weegbree, paardenbloemblad, Robertskruid (van het geslacht Geraniaceae), zevenblad, wat munt, vogelmuur, klaverblad.
Beslag met water, ei, keukenkruidenmix aangemaakt en kurkuma, koriander, tijm, gember, kummel.
 
Paardebloem en bladeren in salades.

Paardenbloem is heerlijk in salades en gezonder dan een kropsla.

Zo bevat paardenbloem Vitamine B2, C, E, provitamine A en meer mineralen, zoals kalium, magnesium, koper, zink.... is goed voor lever en gal en daardoor nog voor veel meer..

De jonge bladeren smaken het best en bevatten zeer veel vitamine C.

Door de bladeren en bloemen eerst enkele minuten in water met wat zout te leggen, worden ze gezuiverd van ongedierte.

De stengels zijn niet smakelijk om te eten (te bitter), maar een stengel met bloem is wel een mooie decoratie. Snijdt hiervoor de stengel (met daaraan de bloem) in de lengte in vieren en leg dit in water. Na enkele minuten zal de stengel opkrullen.

Omdat Paardenbloem en blad ook kalium bevat, zie je de verhoogde bloeddruk snel dalen, en wordt het teveel aan water uitgescheiden. Dat geldt ook voor o.a. duizendblad, brandnetel, berkenbladeren.... maar ook in aardappels in de schil gekookt en later uitgepeld, druivensap, zwarte bessensap, appelsap, selderij, asperges,.... zit kalium.

In grote lijnen zijn er twee soorten mineralen... te weten...

1) De mineralen die in de weefsels voorkomen (kalium, fosfor, magnesium..... Vrouwelijk of Yin... de Maan) 

2) De mineralen die hoofdzakelijk in de vloeistoffen van het lichaam te vinden zijn (natrium, chloor, calcium.... Mannelijk of Yang... de Zon)

In het algemeen worden de problemen met de mineraalbalans veroorzaakt, doordat de Natrium (Yang) -opname en afgifte niet in evenwicht zijn.

Om het even toe te spitsen op deze twee tegengestelde mineralen, spelen Kalium en Natrium als ionen 'n belangrijke rol bij de vloeistoffen en hun uitwisseling van voeding- en afvalstoffen, in en buiten cellen. 
Omdat ze tegengestelden van elkaar zijn… elkaar beïnvloeden… onderling afhankelijk zijn en in elkaar overgaan, zoals bij Vrouwelijk/Mannelijk of Maan/ Zon, Yin of Yang werken ze nauw samen bij transport van water en stoffen door de poreuze wanden van de cellen.

In mensen en planten vormen de cellen, weefsels, de weefsels weer organen, die alle worden beïnvloed door Zon en Maan energieën.
Dat maakt de Paardenbloemsalade met blad en bloem zo één, zo rijk, holistisch... en lekker.... maar misschien niet voor iedereen.
 
Plantaardige voeding is de basis van alle verdere levensvormen omdat de vorm waarin mineralen door mensen kunnen worden opgenomen, gelijk is aan die, waarin ze in de plant voorkomen. Dit is belangrijk, omdat wij mensen niet in staat zijn, om mineralen direct uit de levenloze natuur op te nemen en planten dat wel kunnen.

..

Make a Free Website with Yola.