Maandag 18 augustus 2014, Hagenbeke,
.
1. Heenweg: de Ogentroostwalk
.
2. Terugweg: de Verzopen kat wandeling no.3
.

.

Op het routekaartje staat 6 augustus 2013, maar het is geplukt van de hemel & aarde walkshop die we notabene precies een jaar hiervoor, namelijk op 18 augustus 2013, deden! Voordat we hier heen reden echter gingen we eerst even een huisje kijken bij mij in de buurt, waar we maar niet achter kunnen komen of dit nu wel of niet te koop staat.

.

.
vandaag stond het in ieder geval niet te koop. Buienradar had voorspeld dat het na 14.30 uur op zou houden met buien daarboven, het was ongeveer rond die tijd dat we naar de Hagenbeke reden, met onderweg nog een bui. Langzaam rijdend was die over toen we aankwamen, dus onze wandeling in mooi wandelweer kon beginnen:
.
.
eerst de koeien even groeten en dan gaan we het Grosdiekske in, terwijl we de donkere buien achter ons laten.
.
.
ik plukte nog even wat baard van de mais bij, en de foto rechts vond ik persoonlijk erg de moeite waard en staat in het groot te koop voor 1,00 euro op deze albumpagina:-)
.
.
Van de baard van de mais hebben we inmiddels ook een verpakkingkje rond, alleen moest ik zelf even kijken waar het ook weer goed voor was op de maisbaardwandeling (reuma en lever, ook voor gezonde mensen, o.a.) Eens even kijken wat dat spul kost bij gekruid com:  2,50 euro per 100 gram. En ik zie dat het gedroogde spul minstens 2,5 jaar houdbaar is. (De reden dat ik al deze informatie opzoek & de reden dat ik zo driftig kruiden aan het plukken ben, heeft te maken met een potentieel afzetkanaal in de nabije toekomst:-) De volgende stap is al die kruidentheeen proeven en mengseltjes maken:-) Maar als je de bovenstaande pak 'm beet 10 gram wilt hebben, kost dat 25 ct (zakje zonder doosje), in een envelop toegestuurd, dus excl. verzendkosten... En anders doe ik er zelf een kuurtje mee van 3 weken voor mijn arme levertje:-)
.
.
alweer zo'n mooie foto maar de compositie is niet goed. En de bramen hier waren nog niet rijp.
.
.
Bij het hekje verlaten we het Grossdiekske (aka het okselfrislaantje, het waait hier altijd, zo ook vandaag),  en komen het natuurgebied Hagenbeke in.
.
.
alwaar we ons eerste bankje treffen.
.
.
als we verder wandelen komen we dat sterretjesspul weer tegen waarvan ik vergeten ben wat het ook weer was, vele jaren geleden heeft het op een wandeling gestaan. Toch even gegoogled en het lijkt erop dat ik toch gelijk had, het is een soort muur (al smaakte deze naar niks volgens Jeedrie) : grasmuur oftewel stellaria graminea.
.
.
hier hadden we al wat watermunt gevonden en dan begint de kattenstaart pluktocht.
.
.
Dit zal toch geen wilde bieslook zijn? Tijdens de wandeling kwam het in ieder geval niet bij ons op, en nu weet ik niet meer of de steeltjes er op leken. En foto#22 laat de eerste ogentroost van deze wandeling zien.
.
.
er stond toch een bende ogentroost op onze route vandaag, het was wel 100 keer meer in vergelijking met een jaar geleden. Ik heb nog geen astrologische pagina gemaakt van ogentroost. Euphrasia betekent vreugde, en bij de ogen gaat het om stralen. Jupiter/Uranus? Het werkt ook op de luchtwegen en tegen allergieen en slijmvliesontstekingen, gaat dus Mars kwaaltjes tegen, verder heeft het vochtige grond nodig, tegen Mars in Vissen kwaaltjes?  Venus in Vissen erbij? Of zullen we er Jupiter/Venus in Waterman van maken? Dat vind ik wel passen:-))
De albumpagina staat hier.

OGENTROOST (Euphrasia Stricta)

antiseptisch, ontsmettend, anti-allergisch en ontstekingswerend.

Specifiek: 1. bij oogkwalen: wallen onder de ogen, oogbindvliesontsteking, strontjes, tranen (door hooikoorts bijv). , rode geirriteerde ogen, overgevoeligheid voor licht.
2. goed voor de slijmvliezen, bij neusloop, sinusitis, hooikoorts, huisstofmijtallergie, mondslijmvliesontsteking, tandvleesontsteking, amandel- en keelontsteking, ontstoken strottenhoofd met hoest en keelpijn.

Bevat: etherische olie, looistof, flavonoiden, glycoside, hars
bron: Geert Verhelst

Gebruik: 2 theelepels gedroogd kruid per kop koken water, 10 min. laten trekken. Uitwendig op de ogen aanbrengen met een watje bijv. , omslag of spoelen: 2-3 x per dag. Inwendig als thee: enkele koppen per dag.

Bij pit en pit kost het 3,50 euro per 100 gram. Ik denk dat ik voor 35 ct (pak 'm beet 10 gram) heb verzameld en gedroogd. Je weet waar je wezen moet als je het nodig hebt.

.
dan komen we moerasspirea tegen met 1 r in moeras... deze wortel heb ik in de sodium bicarbonaat gelegd, gewassen, geschild, en daarna geraspt. Het geraspte en deels geknipte spul vervolgens in de hete lucht oven gedroogd en nu hebben we een potje natuurlijke aspirine zonder bijwerkingen. Reeds verkocht trouwens.
.
.
en dan komen we velden vol zeldzame PARNASSIA tegen. Evenals een jaar geleden:-)
.
.
en werkelijk velden vol ogentroost!
.
.
links een potentilla varieteit?  En rechts: velden vol kattenstaart. Inmiddels heb ik ook al velden vol in BelgiĆ« gevonden, het is een goed ogentroost - en kattenstaart jaar:-)
.
.
Inmiddels heb ik dus een overschot aan kattestaart, links een gram of 15 in een doosje van 5 ct en rechts een gram of 30 in een verpakking van 10 ct:-)  (Je moet weten dat mijn aankomende afzetkanaal meekijkt en de verpakkingen moet goedkeuren:-)
Eens even kijken wat pit en pit er voor vraagt. Oh gut, in Belgie verstaan ze heermoes onder kattenstaart. Even zoeken op de Latijnse naam, lythrum salicaria. Niet te vinden. Nou je doet maar een bod bij belangstelling:-)
.
.
Dan komen we, aldus Jeedrie, wilde marjolein tegen wat volgens haar ook in mijn  tuin staat, en naar munt ruikt. Dus ik zet er altijd muntthee van. Maar deze wilde marjolein, die ook naar munt ruikt, heb ik nu gedroogd en gaat als wilde marjolein door de wok en dergelijke. En dan komen we bij onze laatste pleisterlaats en zien toch donkere wolken aankomen, niet normaal meer. Ik doe de Eik daar aan, en vraag hem het droog te houden op de terugweg. Hij gaf een enorm warme energie, waardoor ik dacht dat het wel snor zat. Maar wat hij waarschijnlijk bedoelde is dat de regen die we nog tegen zouden komen, in ieder geval redelijk warm was van temperatuur... want wat er daarna gebeurde...
.
  
.
Hier was het nog droog, maar zie je op de rechterfoto, die boom daar midden op de foto? Daar moesten we al schuilen omdat de regen ongelooflijk hard naar beneden kwam. We gingen daarna van boom tot boom verder. Het begon te onweren. Ik telde de seconden tussen de bliksem en het onweersgeluid, 5 - 4 - 3 , en besloot door te lopen en dan maar kletsnat te worden. Gearmd, want we zagen niet veel meer met de regendruppels in de ogen, zelfs achter mijn bril, houden we bijna geen droge draad meer over. Aldus  de Verzopen Kat wandeling numero 3.
.
.
en als we weer bij de auto zijn, is het weer droog.
.
.
tja, een mens moet er wat voor over hebben om een flinke oogst te krijgen...

NOTABENE 1: correctie op gisteren: Bij de Carrefour hebben ze notabene grof zeezout MET jodium (van Baleine, 1 kg kostte maar 1,49 euro).
NOTABENE 2: het kan maar zo zijn dat dit voorlopig de laatste wandeling is. Een knopje op mijn camera doet het niet meer. Het knopje om de foto's te downloaden namelijk...  Mogelijk is de camera ernstig nat geworden op deze wandeling en moet de binnenkant eerst uitdrogen, we will see... :-)

Voedsel voor de gezondheid van je ogen: eigeel - spinazie - bosbessen - worteltjes - amandelen. Bron
.
..
  
Make a Free Website with Yola.